0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 jajo
namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, słodka papryka
0,5 szklanki mąki pszennej do obtaczania pulpetów
300 - 350 gramów pieczarek
1 średnia cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1 płaska łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy. Grzybki wraz z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Mięso łączymy z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące, wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut), jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy wywar gorącą wodą, następnie wrzucamy odcedzoną z zalewy fasolę, podsmażone pieczarki, dodajemy koncentrat, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.
Bardzo fajny pomysł na pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńOjej! Ale kolorowo, wiosennie!
OdpowiedzUsuń