Doskonały sos, pasujący na przykład do drobiu, pyszny również sam w sobie...znalazłam go u Mariki z blogu "Dzikowiec od kuchni". Całość obiadu robi się naprawdę szybciutko. Świetnymi dodatkami do niego będą ziemniaczki, ryż, makaron lub frytki i orzeźwiająca surówka (u mnie ogórki, pomidory, szczypiorek, sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu), pyszny obiad !
3 średnie filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka
sos:
0,5 kg pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)
1 łyżka masła (opcjonalnie klarowanego)
1 duża cebula
100 gramów śmietankowego sera topionego
2,5 szklanki bulionu drobiowego lub wody (użyłam po prostu wody)
1/3 szklanki zimnej wody + 1 płaska łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, lekko je rozbijamy, posypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie zabieramy się za sos.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle klarowanym, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy często mieszając do zeszklenia tej ostatniej.
Potem dolewamy gorący bulion lub gorącą wodę, jeśli wodę jak ja to dodajemy 1/4 łyżeczki soli i sporo czarnego pieprzu, zagotowujemy.
Serek kroimy na mniejsze części, wrzucamy do gotującego się sosu i mieszając doprowadzamy do całkowitego jego rozpuszczenia. Sos gotujemy około 5 minut na malutkim ogniu.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy z wodą, jednym ruchem wlewamy do garnka i mieszając intensywnie zagotowujemy. Sos ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka smażymy z obu stron na oleju.
Mięsko możemy wrzucić do sosu i gotować około 3 minut lub ułożyć na talerzach i polać podgrzanym sosem, wybór należy do Was :)
Smacznego :)
Nic dodać, nic ująć, po prostu rewelka;-) pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńpyszny jest i szybciutki, pozdrawiam Beatko :-**
UsuńO, jak miło! :) Cieszę się, że sos Ci smakował. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńP.S. Muszę zrobić Twoje danie w całości :)
bardzo nam smakował ! Dziękuję za przepis i pozdrawiam Cię serdecznie !
UsuńPyszny obiadek:) Podoba mi się pomysł na sos. Wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sos:)
OdpowiedzUsuńZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT PANI EWO,,BO PYSZNE BĘDĄ NA PEWNO.gosia.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i wzajemnie !
Usuń