Świetna do drobiu i delikatnych mięs. Lekka i odświeżająca.
0,5 główki młodej kapusty
1 średnie kwaśne jabłko
0,5 garści rodzynek
1 średnia marchewka
pęczek dymki
sól, pieprz (sporo pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego)
sok z cytryny lub ocet winny do smaku
3 łyżki oleju lub oliwy
Kapustę drobno poszatkować, dodać startą na dużych oczkach marchewkę, posolić, lekko pognieść dłońmi, odstawić na 15 minut.
Po tym czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem i odsączyć na sitku.
Dymkę drobno posiekać.
Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach.
Wszystko razem wymieszać w misce, dodać pieprz, olej lub oliwę, ocet winny lub sok z cytryny do smaku, ewentualnie dosolić, ponownie wymieszać.
Świetna surówka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kolorowe suróweczki :-)
OdpowiedzUsuń