przyprawa do kurczaka
2 rozbełtane jaja
0,5 paczki (175 gram) pogniecionych płatków kukurydzianych
Filety myjemy, osuszamy, obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 30 minut.
Następnie maczamy w rozbełtanym jaju i obtaczamy dokładnie w dość drobno pogniecionych płatkach (gniotłam wałkiem do ciasta w grubszym woreczku). Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na bibułce. Danie podałam z gotowanymi ziemniaczkami i z buraczkami na ciepło, przepis na blogu tutaj
do takiego kurczaka przymierzam się już od jakiegoś czasu, mniam :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie.
OdpowiedzUsuńo jaki pyszny obiadek; wieki nie robiłam takiego kurczaka
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłem na obiad :) PYCHA!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że smakowało :), dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńTeż dzisiaj robiłam niebo w gębie :-)
OdpowiedzUsuńprawda, takie proste, a takie pyszne :), pozdrawiam :)
UsuńDzisiaj ja spróbuje! Dzieci w szkole a tata w kuchni harcuje!
OdpowiedzUsuńsuper tata ! nie tylko w kuchni wymiata, ale jeszcze rymy wyplata ! :)
UsuńWygląda przepysznie, podobno można w ten sam sposób usmażyć kotlet schabowy. Zamiast mąki , jajka i i tartej bułki można zrobić tak jak w Twoim przepisie- jajko i pogniecione płatki. Nie odpuszczę, zrobię w ten sposób albo kurczaka albo schabowego. Dzięki :D
OdpowiedzUsuń