Jeden z naszych ulubionych dodatków obiadowych.
1 kg buraków ćwikłowych
4 kopiaste łyżki masła
3 płaskie łyżki mąki pszennej
sól, cukier, pieprz wg uznania
sok z cytryny do zakwaszenia (za dawnych czasów dosypywałam trochę kwasku cytrynowego)
Buraczki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową, wsadzamy do piekarnika i pieczemy do miękkości w temp. 190 stopni (przeciętnej wielkości buraczki potrzebują około 70 minut, możemy to sprawdzić np patyczkiem do szaszłyków, ma wchodzić bez większych oporów). Studzimy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W głębokim rondlu roztapiamy masło, zasypujemy mąką, mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie do rondla przekładamy starte buraczki, mieszamy wszystko razem dokładnie, ale delikatnie, dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, podsmażamy chwilkę i gotowe.
Uwielbiam takie buraczki... :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze znalazłam taki pyszny blog :))
Pozdrawiam ciepło
takie buraczki to moja ukochana jarzynka do obiadu, zanim je podsmażę do końca potrafię podjeść niezłą ilość :DDDD, a ja się cieszę, że przepisy przypadły do gustu, w razie co, służę pomocą, pozdrawiam nocną porą :)
UsuńW tytule ,, poza tym w tym przypadku mamy dwa produkty, bo zwykle z wywaru gotuję barszcz :)" , a w opisie pieczenie w piekarniku! Z czego zatem wywar do barszczu?????
OdpowiedzUsuńMnie też smakują takie buraki.
wzięło się to z tego, e jeszcze jakiś czas temu gotowałam buraczki, potem sprobowałam tych pieczonych i przestałam gotować, bo smakowo są o niebo lepsze
UsuńA czy mozna je zawekowac??
OdpowiedzUsuńtutaj mam przepis na buraczki, które można sobie zasmażyć: http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/09/buraczki-do-soikow-przepis-bazowy.html
UsuńCzy każdego buraczka osobno zawinąć w folią czy razem?
OdpowiedzUsuńjeśli buraczki są małe to można popakować je po dwa, jeśli są duże (a takich najlepiej nie wybierać) to przekroić je na połówki lub ćwiartki i popakować pokrojone w paczuszki takiej samej wielkości
UsuńDziękuję za odpowiedź! Wyszły przepyszne. Faktyczne nieporównywalnie lepsze od gotowanych.
OdpowiedzUsuńBuraki są jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw dostępnych na rynku, więc łatwo zrozumieć, dlaczego są tak popularnym dodatkiem. Można je piec, gotować na parze lub gotować i podawać z różnymi dodatkami, takimi jak oliwa z oliwek, sól i pieprz lub sok z cytryny.
OdpowiedzUsuń