Z podanej porcji wychodzi 8 sztuk 0,5 litrowych słoików.
4 kg buraków ( optymalnie wybierajmy mniejsze sztuki)
8 łyżek cukru
10 łyżek octu 10% ( około 1/3 szklanki)
1 łyżeczka soli ( z małą górką)
Buraki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze ( tej z wyposażenia piekarnika). Niech leżą tak, by sok nie wypływał na blachę. Na jednorazowy wsad do pieca swobodnie możemy przeznaczyć 3 - 3,5 kg buraków.
Pieczemy do miękkości w 180 stopniach ( patyczek ma się zagłębiać w nich bez oporu, ale mają być twardsze niż np gotowane ziemniaki), u mnie trwało to około 1,5 godziny ( funkcja góra - dół). Następnie jeszcze gorące warzywa odwijamy z folii, układamy na półmisku. Obieramy gdy są jeszcze ciepłe ( nie gorące, by nie parzyły rąk), wtedy skórka schodzi z nich najlepiej.
Następnie przygotowujemy dużą michę i ścieramy je na dużych lub na drobnych oczkach, wg gustu.
Potem bezpośrednio do buraków dodajemy ocet, sól i cukier, mieszamy dokładnie. W tym momencie możemy spróbować czy te proporcje będą nam odpowiadać.
Buraczki przekładamy do słoików ( u mnie 0,5 litrowe), pasteryzujemy około 15 - 17 minut.
Buraczki to najlepszy dodatek do drugiego dania. Może ja też zrobię kilka takich słoiczków?!
OdpowiedzUsuńno pewnie !!!! :)
UsuńIle ja mam planów przetworowych na przyszły tydzień !! Burczaki do niego jak najbardziej dodaje ! Dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńano właśnie, szał przetworowy na maxa :DDDD, pozdrawiam :)
UsuńMniaaaaaam... Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
czy mozna tu uzyc octu jablkowego albo innego zdroqszego?
OdpowiedzUsuńmożna użyć soku z cytryny
Usuńfajny przepis, też chciałabym z sokiem z cytryny, ile soku jest w stanie zastąpić 10 łyżek octu??please!!
OdpowiedzUsuńspróbuj zacząć od 7 łyżek soku, spróbuj czy nie jest mdłe, jeśli tak, to dodaj sobie jeszcze 2-3 i znów spróbuj
UsuńJa mam takie pytanie co do ilości octu w przepisie. 10 łyżek = 150 ml, 1/3 szklanki = 83 ml. No to ile powinno być tego octu, bo te ilości dość mocno od siebie odbiegają. ;-)
OdpowiedzUsuńnajlepiej trzymać się 10 łyżek :)
UsuńZrobiłam--bardzo dobre proporcje octu,cukru i soli.Nigdy mi nie wyszły tak dobre jak z Twojego przepisu.Pozdrowienia-ewa z konina
OdpowiedzUsuńEwuniu, cieszę się bardzo, dziękuję i również pozdrawiam
UsuńFolia aluminiowa jest bardzo szkodliwa. Aluminium pod wplywem ciepla w piekarniku przedostaje sie do zywnosci, trujemy sie w ten sposob metalami ciezkimi, moze lepiej ugotowac buraczki w parowniku...? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńrobiłam już parę razy są super, polecam :)
OdpowiedzUsuńzrobilam :) ciekawe jaka wyjdzie? pewnie pysznaaaa!!
OdpowiedzUsuń