Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: buraczki z cebulką do obiadu

wtorek, 5 listopada 2013

buraczki z cebulką do obiadu

Podaję je na zimno, do różnych mięsnych potraw, mocno wyczuwalny smak i zapach podsmażonej cebulki, nadaje buraczkom przepysznego charakteru :) Jeśli lubicie to piękne i smaczne warzywo, polecam również ten przepis :)





  • około 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych buraków (w łupinkach)
  • 2 małe cebule + 1 łyżka masła do podsmażenia
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
  • czarny pieprz
  • 1 jabłko winne (opcjonalnie)


Buraczki schładzamy, obieramy z łupinek, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać do buraczków, jeśli ktoś lubi, może dodać również jabłko (winne) starte na dużych oczkach, całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, odrobiną cukru i czarnym pieprzem, wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby składniki się "przegryzły". 



1 komentarz:

  1. Kocham buraczki :) Mogłabym jeść je do wszystkiego...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)