wtorek, 5 listopada 2013

zupa krem z selera naciowego z curry

Bardzo aromatyczna, szybka w przygotowaniu zupka, sycąca jak diabli, jeśli lubicie te klimaty, to będzie Wam bardzo smakowała :)




  • 7 - 8 łodyg selera naciowego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 mały lub 0,5 dużego pora
  • około 1,4 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 średnia cebula
  • siekany koperek
  • sól
  • parę listków z selera


Z opłukanych łodyg selera usunąć łykowate włókna, odciąć kilka zdrowych listków, łodygi pokroić na cienkie talarki. Pora pokroić na plasterki, cebulę posiekać.
W rondlu z rozgrzanym olejem lub oliwą podsmażyć przez około 8 minut pora, selera i cebulę, dodać curry, smażyć jeszcze przez 2 minutki.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać wrzącym bulionem, gotować do miękkości ziemniaków, następnie całość zmiksować, doprawić solą.
Na talerzach posypać siekanym koperkiem i pokrojonymi listkami z selera.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiamy takie zupy, ale kremu z selera naciowego nigdy nie jadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis..szkoda ze BEZ SELERA NACIOWEGO. jest napisane tylko, żeby go pokroić, ale nic nie pisze kiedy trzeba go dodać. brawo...

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile cebuli, bo nie pisze...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)