Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: murzynek z powidłami - najlepszy

wtorek, 5 listopada 2013

murzynek z powidłami - najlepszy

Najlepszy i basta ! Jadłam dziesiątki różnych kombinacji, lecz ta (niemal 30 letnia) jest po prostu the best ! wilgotny, mocno kakaowy, z moją polewą czekoladową jest idealny i nie ma szans, żeby nie wyszedł :)




  • 125 gram masła
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek powideł śliwkowych (koniecznie, żadnych dżemów, marmolad itd)
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka sody
  • 1 szklanka mleka
  • 5 kopiastych łyżeczek ciemnego kakao
  • dowolna dekoracja ( u mnie polewa czekoladowa)
  • ewentualnie sparzone przez 20 minut w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki


Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, mieszając cały czas, wyłączyć, schłodzić.


Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, ewentualnie można dodać sparzone w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki.

Formę keksową, u mnie o wymiarach 27x12 wysmarować masłem, wysypać kaszą manną, wlać ciasto i piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, wystudzić, polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.

UWAGA: Po pierwszych 20 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem można zrobić płytkie (na 1 cm), podłużne nacięcie, wtedy będziemy "kontrolować" pękanie ciasta.




27 komentarzy:

  1. Wspaniale wyszedł , wygląda super musi być smaczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Ewo, zajadam się nim jak żadnym :)), pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Z pewnością jest pyszny! Wygląda ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko, bardzo dziękuję i polecam ciacho :)

      Usuń
  3. Wygląda absolutnie doskonale! Och, chyba i ja go dziś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie ! :))) pozdrawiam i dziękuję :))

      Usuń
  4. ale ciacho! bosko Ci wyszło!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulo, ono zawsze tak wychodzi, jest super :)

      Usuń
  5. dodane do ulubionych, upiekę na niedzielę:) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo się cieszę, na pewno będzie Wam smakował, daj znać :)

      Usuń
  6. Dawno nie zaglądałam na Twojego bloga, a tu tyle wspaniałości! Murzynek wygląda niesamowicie apetycznie, a do tego ta błyszcząca polewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, no wiesz?! ja przecież zawsze, o każdej porze bardzo Cię zapraszam :))))), bardzo dziekuję :))

      Usuń
  7. Piekliśmy i jedliśmy to ciasto ... Pyszne i ogólnie nie mieliśmy powideł śliwkowych i użyliśmy dżemu truskawkowego a na polewę zrobiliśmy lukier ... Pyszne także jeśli ktoś niema powideł śliwkowych to może użyć dżemu truskawkowego... Polecam bo naprawdę smaczne

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę smaczne... Tylko że nie miałyśmy powideł śliwkowych i użyłyśmy dżemu truskawkowego a na polewę lukier także jeśli ktoś nie ma powideł śliwkowych może użyć dżemu truskawkowego ... Polecam bo naprawdę pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dagmarko, racja, ja tez raz nie miałam i użyłam marmolady i też wyszedł super, bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam ! :)

      Usuń
  9. Dziś upiekłam i ... zakochałam się :)) Jej przepyszny! Polecam gorąco :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helu, bardzo się cieszę, że smakował, dziękuję ! :)

      Usuń
  10. Bardzo pyszne ciasto. Dziękuję za przepis. Robiłam już dwa razy, wszystkim bardzo smakuje.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, to dla mnie wielka radość :), pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Czy wielkość formy ma duże znaczenie? W formie 37x11 też chyba się uda czy wyjdzie zbyt niski ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że się uda, tylko będzie o jakąś 1/3 niższy niż ten na zdjęciu, mnie by to nie przeszkadzało :), długość pieczenia podobna będzie tez około 48 minut, najlepiej sobie to sprawdzać metodą suchego patyczka

      Usuń
    2. Pani Ewo pięknie wyrósł w blaszce 30x12 :-) bardzo smaczny zresztą to już nie pierwszy Pani przepis z którego skorzystałam i udało się zawsze bez zarzutu pozdrawiam

      Usuń
    3. to świetnie, on jest z tych puchatych i powiem, że wolę nieco niższe ciasta, bo jak to określa mój mąż, takie łatwiej do paszczy wkładać :))), cieszę się, że smakował i że moje przepisy się przydają :))), dziękuję !

      Usuń
  12. Pyszny , po upieczeniu przekroiłam ciasto na pół posmarowałam resztą powideł ze słoika i złożyłam wyszło super , polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, maksymalnie powidłowy, uwielbiam, pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Bardzo ładnie wyrósł. Smakował wszystkim. Ciasto szybkie w przygotowaniu, gdyby nie te studzenie to błyskawiczne. Polecam wszystkim niezdecydowanym.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie najlepszy jaki jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)