Wypróbowałam ją metodą wielu prób i bardzo wielu błędów :), wg mnie jest najlepsza :)
55 gram masła
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
6 płaskich łyżek cukru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
W rondlu zagrzewamy masło z resztą składników, uwaga ! nie dopuszczamy do zagotowania ! jak czujemy, że za chwilkę zacznie bulgotać, zestawiamy z gazu i intensywnie wszystko mieszamy, żeby masa była idealnie jednorodna, ot i cały sekret :))
Lekko przestudzoną (ale tylko lekko) polewamy wypieki, wstawiamy na parę godzin do lodówki, do stężenia. Na zdjęciu murzynek z powidłami, zapraszam :)
do tego jeszcze dołóż ok 2 łyżeczki żelatyny i będzie super polewa pięknie zastygająca i nie brudząca łapek :)
OdpowiedzUsuńAniu, polewę z żelatyną również lubię :), pozdrówka :)
OdpowiedzUsuń...z żelatyną pierwsze słyszę... Zapamiętam to sobie, przy dobrej okazji wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy bardzo za wszystkie dziękuje, pozdrawiam Maria.
OdpowiedzUsuńMusi byc az tyle cukru ?
OdpowiedzUsuńpowinno być tyle, gdyż cukier pięknie skarmelizuje i polewa będzie idealnie gładka i błyszcząca
UsuńWyszla idealna i wcale nie slodka :-) pieknie sie blyszczy :-)
OdpowiedzUsuńWyszla idealna i wcale nie slodka :-)
OdpowiedzUsuńCzy może być jogurt bo nie mam śmietany?
OdpowiedzUsuńA może być jogurt naturalny zamiast śmietany?
OdpowiedzUsuńmoże
UsuńBoskie ciasto! Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :-)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze do ciasta cynamonu i orzeechy laskowe😊👌
Pani Ewo Pani przepisy są najlepsze!zawsze wszytko się udaje.
OdpowiedzUsuń