wtorek, 5 listopada 2013

polewa czekoladowa wg Ewy

Wypróbowałam ją metodą wielu prób i bardzo wielu błędów :), wg mnie jest najlepsza :)




55 gram masła
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
6 płaskich łyżek cukru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao




W rondlu zagrzewamy masło z resztą składników, uwaga ! nie dopuszczamy do zagotowania ! jak czujemy, że za chwilkę zacznie bulgotać, zestawiamy z gazu i intensywnie wszystko mieszamy, żeby masa była idealnie jednorodna, ot i cały sekret :))
Lekko przestudzoną (ale tylko lekko) polewamy wypieki, wstawiamy na parę godzin do lodówki, do stężenia. Na zdjęciu murzynek z powidłami, zapraszam :)

15 komentarzy:

  1. do tego jeszcze dołóż ok 2 łyżeczki żelatyny i będzie super polewa pięknie zastygająca i nie brudząca łapek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, polewę z żelatyną również lubię :), pozdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...z żelatyną pierwsze słyszę... Zapamiętam to sobie, przy dobrej okazji wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy bardzo za wszystkie dziękuje, pozdrawiam Maria.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. powinno być tyle, gdyż cukier pięknie skarmelizuje i polewa będzie idealnie gładka i błyszcząca

      Usuń
  6. Wyszla idealna i wcale nie slodka :-) pieknie sie blyszczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszla idealna i wcale nie slodka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być jogurt bo nie mam śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  9. A może być jogurt naturalny zamiast śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  10. Boskie ciasto! Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super!
    Ja dodałam jeszcze do ciasta cynamonu i orzeechy laskowe😊👌

    OdpowiedzUsuń
  13. Pani Ewo Pani przepisy są najlepsze!zawsze wszytko się udaje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)