niedziela, 27 grudnia 2015

chleb w garnku pieczony

Prosty i banalnie łatwy przepis na domowe pieczywo. Co prawda nie piekłam go w garnku lecz w tortownicy :), ale nie wpłynęło na to ogólny charakter chlebka. Przepis podesłała mi czytelniczka bloga Ania S., której bardzo za niego dziękuję, będę regularnie wracać do tego przepisu.

P.S. Chlebek oczywiście krojony na ciepło :D










750 gramów mąki pszennej
1 - 1,5 łyżeczki soli
25 gramów drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 szklanki wody troszkę cieplejszej niż temp. ciała
1 łyżka oleju
dodatkowo:
0,5 garści mąki pszennej do podsypania


Wieczorem do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy olej oraz rozkruszamy drożdże.




Wszystko zalewamy 0,5 litra wody, mieszamy łyżką, przykrywamy folia i wstawiamy na noc do lodówki.





Następnego dnia ciasto  wyjmujemy z lodówki na około 25 minut przed zagniataniem, potem wyjmujemy je z miski i zagniatamy na lekko podsypanym mąką blacie.





Dno tortownicy o średnicy 24 cm posypujemy mąką i wykładamy ciasto (boków ani dna nie smarujemy żadnym tłuszczem).




Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut.





UWAGA: Tuż przed pieczeniem chlebek posmarowałam wodą w temp. pokojowej i posypałam mąką, możecie posypać go również ulubionymi ziarenkami (zamiast mąki).

Po upływie tego czasu piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, wkładamy chlebek i pieczemy go około 55 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Jeśli zauważycie, że chleb zaczyna się zbyt mocno przypiekać od góry przykryjcie go folią aluminiową i pieczcie dalej.

Dobrze upieczony chleb przy opukiwaniu z góry powinien wydawać głuchy odgłos.

Chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.





57 komentarzy:

  1. Cudny!Wyobrażam sobie jaki jest pyszny! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. będę jutro piekła, zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zobaczymy co wyjdzie bo musiałam pokombinować bo brakło mi pszennej mąki i mam 300 pszennej i 350 pszennej pełnoziarnistej. po nocy w lodówce miska była pełna, teraz wyrasta i za godzinkę do piekarnika wrzucę

    OdpowiedzUsuń
  4. no i wyszedł, pyszny, właśnie kroiłam jeszcze bardzo gorący bo tyle co wyjęty z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))), to ja poproszę kromeczkę, cieszę się, że smakuje :)))

      Usuń
  5. Ewcia ,dobiłaś mnie tymi ciastami a teraz jeszcze chleb własny ,miej litość plissssss.Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale domowy chlebuś jest najpyszniejszy na świecie ! :D :-***

      Usuń
  6. A czy można użyć mąki żytniej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, ale najlepiej wymieszać ją z pszenna lub choć orkiszową by nie był zbyt zwarty

      Usuń
  7. Piękny chlebus...Ewuniu no takiego smaku mi narobilas, ze muszę go upiec, ale jak zwykle mam pytanko czy mogę użyć mąki pełnoziarnistej 3 zboża...pozdrawiam....Irena :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie Irenko, będzie pyszny, ściskam :-***

      Usuń
    2. ach Ewuniu zapomnialam napisac, ze chlebus byl przepyszny...dzis nastawiam nastepny tym razem z make zytnia typ 720 zobaczymy czy bedzie rownie pyszny...pozdrawiam...Irena...

      Usuń
  8. Dobra. Zorganizowałaś mi wieczór:) idę robić:))) a jutro babkę cud:) Dam znać jak wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam a u Mnie właśnie chleb w lodówce.Mam pytanko czy dużo urośnie ponieważ miska taka średnia.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zalezy od temp. lodówki, ja mam ustawiona na maxa, więc urósł niewiele

      Usuń
  10. Chciałbym się zapytać o temperaturę i czas pieczenia w piekarniku z termoobiegiem. Planuję upiec chlebek jutro:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem tak...nie mam przekonania do pieczenia pieczywa w termoobiegu, uważam, że jest bardziej wysuszone, ale jeśli chcesz koniecznie spróbować polecam obniżyć temp do 190 stopni i piec dopóki chleb nie będzie wydawał głuchego odgłosu

      Usuń
  11. Nie mam dostepu do swiezych drozdzy. Ile musze uzyc drozdzy suszonych? Prosze o odpowiedz! Serdecznie dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suszonych dodajemy 7 gramów, czyli całą paczuszkę

      Usuń
  12. dziś upiekłam chlebek - wyszedł pyszny. Choć szczerze mówiąc mało słony - łyżeczka soli to dla mnie stanowczo za mało. Następnym razem na pewno dodam więcej. Ale ogólnie przepis super - mało pracochłonny a chlebek wychodzi naprawdę pyszny:) Właśnie zabieram się za studiowanie innych Twoich przepisów :)
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renato, masz rację z tą solą, zaraz to uwzględnię w przepisie, można dać 1,5 łyżeczki spokojnie, miłej lektury, pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Witam chlebek wyszedł super.W misce średniej urósł tak na akurat. Najlepszy jest taki ciepły.Pychotka przypomniał Mi się smak dzieciństwa. Pozdrawiam Kasia.Ps Czy można dać troche ziaren np siemię słonecznik czy też się uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też najbardziej lubię cieplutki :))), można dosypać ziarenek, można zmienić mąkę na inną, nie ma problemu

      Usuń
  14. mam pytanie, czy ten chlebek w smaku przypomina ciasto na domowa pizze? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. to ja też mam pytanko.. bo słyszałam, że podczas pieczenia chleba nie wolno otwierać piekarnika bo chlebek nie wyjdzie.. czy to prawda? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze dwa krótkie zaglądnięcia nic ciastu nie zrobią, przy sernikach to absolutnie zabronione, no i przy ptysiach

      Usuń
  16. Witam, Pani Ewo czy ciasto musi być całą noc w lodówce, czy mogę skrócić ten proces?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatecznie można, niech choć przez godzinkę w lodówce postoi, żeby potem miało szok termiczny, bo o to tu chodzi

      Usuń
  17. Witam! Niedawno trafiłam na ten przepis. Ciasto właśnie się grzeje. Dzięki wielkie.

    OdpowiedzUsuń
  18. własnie robię trzeci raz:) nam najbardziej pasuje w wersji z mąką chlebową+orkiszową:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chlebek jest ekstra:):) właśnie robię drugi raz( choć jeszcze kawałek z poprzedniego wypieku zostało). Tym razem planuję dodać pestki dyni:):)

    OdpowiedzUsuń
  20. mam pytanko czy mozna z tej porcji zrobic chlebek w keksowce czy bedzie za duze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tej porcji wyjdą dwie standardowe keksówki

      Usuń
    2. Mój się właśnie się piecze 😊

      Usuń
  21. Witam Pani Ewo dzisiaj upiekłam chlebuś z Pani przepisu.Wyszedł przepyszny chrupiący idealny.Bardzo dziękuję za przepis.Piekłam już schabik na chleb,sernik brzoskwiniowe lustro,paluchy z makiem i sezamem.Wszystko przesmaczne i wychodzi jak na zdjęciach.Ogromnie dziękuję za Pani bloga i za to,że jest Pani z nami i za wspaniałe przepisy.Dziękuję i pozdrawiam Violetta.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzisiaj upiekłam rano, jest naprawdę pyszny no i ten zapach o poranku bezcenny ☺

    OdpowiedzUsuń
  23. Co sie stanie jesli wsypało się się więcej drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od ilości tego "więcej" :)))), jeśli tylko trochę to będzie ok, ale jeśli o dużo więcej trzeba dodać trochę dodatkowej mąki

      Usuń
  24. Wyszedł cudowny!!! To "więcej" to na szczęście nie było aż tak dużo bo przy rozkruszaniu drożdży pomyliłam gramy z deko ale w pore się opamiętałam i co mogłam to zdjęłam z wierzchu:))) zapach i smak idealny!

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja dzis upieklam ten chleb z mąki orkuszowej (Dinkelmehl)....pychotka😀

    OdpowiedzUsuń
  26. A gdzie ten garnek, w którym ma być upieczony chleb?

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakiej użyłaś mąki że ten chleb jest taki bielusieńki? Mnie jakoś nie chcą wychodzić tak białe chleby, a bardzo takie lubię. Muszę też wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  28. Kiedyś też używałam do wszystkiego tortowej, ale od czasu jak zaczęłam piec chleby to używam różnych mąk, zazwyczaj takich jak w przepisach. Dzięki serdeczne za odpowiedź. Chyba jutro wieczorem zarobię ciasto i w poniedziałek upiekę tak jak to opisujesz w przepisie, ale mam też zamiar spróbować upiec ten chleb w automacie do chleba (oczywiście jak mi ten chlebek wyjdzie), dam znać jak zrobię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Chlebek świetny, wyszedł taki jak na zdjęciu i wreszcie mam typowo biały chleb, taki jak lubię. Następnym razem zrobię z mąki chlebowej, a potem jeszcze upiekę go w automacie do chleba. Mój chlebek piekłam troszkę inaczej, bo nie w tortownicy, a w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej nagrzałam i do gorącego naczynia włożyłam wyrośnięte ciasto (bo bałam się że miska może pęknąć jak włożę zimne naczynie z ciastem do gorącego pieca).Szkoda że nie można wstawić zdjęcia, dzięki za wspaniały przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak obiecałam upiekłam tym razem z mąki chlebowej typ750 i chlebek bardzo smaczny, ale nie wiem dlaczego z jednego boku tak mocno pękł pomimo nacięć. Może dlatego że miska była za mała? Chciałam go jeszcze upiec w automacie do chleba, ale ciasta jest zbyt dużo i obawiam się że może mi "wyjść" z foremki, ale zmniejszę troche proporcje i spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzisiaj rano zrobiłam i włożyłam do lodówki. Czy mogę upiec go jeszcze dziś wieczorem? Jak myślisz czy nic to nie zmieni ? Zależy mi aby był upieczony już dziś,a wczoraj wieczorem przy innych obowiązkach wypadł mi z głowy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spokojnie piec dziś wieczorem, ważne by leżakował w lodówce min 8 godzin

      Usuń
  32. Wpadłam na Twój przepis przypadkiem i... zostałam 😊 chlebus w piecu, dziękuję! Teraz przeglądam słodkości i nie wiem na co się zdecydować? 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że chlebuś posmakuje, a co do słodkości, powiem szczerze, bardzo cięzki wybór :), pozdrawiam, Ewa

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)