Bardzo delikatny, mięciutki, błyskawiczny, siostrzyczka i tym razem nie zawiodła.
Doskonały na wypiek last minute, gorąco polecam :))
Przepis zmodyfikowałam na porcję wypieku na jedną keksówkę.
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
2 jaja
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki płynnego miodu
100 gramów margaryny
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli do białek
garść rodzynek lub innych bakalii (opcjonalnie)
Masło ucieramy z cukrem na puszek, dodajemy miód, żółtka, miksujemy krótko.
Potem wlewamy śmietanę, miksujemy do połączenia składników.
Następnie wsypujemy mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, miksujemy do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką.
Na końcu wsypujemy bakalie i mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 12x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy na kratce, możemy przełożyć powidłami, dowolnie przystrajamy, polecam TĄ POLEWĘ CZEKOLADOWĄ.
Smacznego !
Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki
OdpowiedzUsuńJakiej śmietany Pani używa?
OdpowiedzUsuńzwykle Piątnicy 18 lub 12%
UsuńZrobiłam, pyszny piernik, dzięki za przepis, Pani Ewo! :)
OdpowiedzUsuńPS Śmietany z Piątnicy używałam do czasu przeczytania etykiety, niestety ma zagęstniki :( Ze swojej strony polecam śmietanę 18% Łaciatą albo z firmy Zott. :)
Bomba, akurat się przyda na następną imprezę - domówkę, dzięki
OdpowiedzUsuńUdało mi się przygotować zgodnie z Twoim przepisem bałwanki!
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ