Faktycznie, w smaku przypomina ciasto drożdżowe, a czas powstawania i sposób przypomina ekspresowe ciasto ucierane. Idealna propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty lub chęci spędzić długiego czasu w kuchni. W tym przypadku możemy użyć ulubionych owoców, u mnie były to porzeczki czerwone. Recepturę powyższą podesłała mi na FB Ania M, której bardzo dziękuję za ten fajowy przepis.
4 jaja
4,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej)
1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej)
1,5 szklanki cukru
3 łyżki cukru z wanilią
2 łyżeczki (z górkami) proszku do pieczenia
3 łyżki octu
kruszonka:
100 gramów zimnego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
1 pełna szklanka mąki pszennej
dodatkowo:
około 800 gramów owoców
ewentualnie cukier puder do posypania na wierzch
Owoce, jeśli zachodzi potrzeba, szypułkujemy, kroimy na mniejsze cząstki etc.
Całe jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę.
Olej mieszamy z mlekiem i octem.
Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną (zrobiłam to na dwa razy).
Miksujemy na gładką masę (ciasto jest dość gęste i tak ma być).
Z mąki, tłuszczu, cukrów zagniatamy kruszonkę.
Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię.
Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce.
Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyciągamy na blat i jeśli mamy bardzo kwaśne owoce jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
uwielbiam drożdżowe!!
OdpowiedzUsuńTruskawki mogą być ? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, jak najbardziej
UsuńAle czad! Faktycznie wygląda, jak drożdżowe! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńFajny myk;)
OdpowiedzUsuńEwuś, dziś rano wypatrzyłam u Ciebie to ciacho i już zajadam, pycha, tego szukałam, łatwego, szybkiego i z owocami. Nawet mój " nieciastowy" mąż powiedział " dobre to ciasto, bardzo mi smakowało ", co nie zdarza się słyszeć często ;) Ja dodałam truskawki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńno nie !!! Przy Twoich wspaniałych ciastach masz nieciastowego męża? :D Ja mam takiego syna :), cieszę się bardzo, że Wam smakowało, dziękuję, uściski !
UsuńFajny przepis, no i bez drozdży:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
A z inną mąką da radę? Wyjdzie?
OdpowiedzUsuńpowinno dać, tylko trzeba zwiększyć ilość proszku przy cięższych mąkach
UsuńUpieczone i zjedzone, upiekłam z truskawkami, super ciacho, polecam :) Przepis u mnie na blogu, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńEwoCzy moge uzyc mrozonych jagod?
OdpowiedzUsuńpewnie, jak najbardziej, tylko nie rozmrażamy ich przed wysypaniem na ciasto
UsuńTo super dzieki za odpowiedz zrobie jutro
UsuńTen przepis jest fantastycznie prosty ciasto pyszne tylko czy na pewno 4,5 szklanki mąki.
OdpowiedzUsuńna 100%, bo to przepis na tą dużą prostokatną blachę 40x25 cm
Usuńok dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhej takiego zakalca jak mi wyszedl to jeszcze nie widzialam ha ha ale to moja wina bo zapomnialam o occie :D
OdpowiedzUsuńno ! bez octu, zakalec murowany..
UsuńA mi wyszedł zakalec ale wmieszałam jagody do środka ciasta. Możliwe że od tego?
OdpowiedzUsuńtak, to od tego niestety
UsuńOk dzięki net razem nie będę mieszać ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper przepis ciasto robi sie błyskawicznie i smakuje wybornie robiłam wczoraj zostal tylko kawalek pozdrawiam agnieszka
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda. Mam jedno pytanie-jaką pojemność ma Pani szklanka(ile ml)?
OdpowiedzUsuń250 ml
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Jutro piekę :)
UsuńRobiłam Z jagodami dzieci zachwycone i ciacho zjedzone. :-)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne zniknęło w momencie😁 juz robi sie kolejna blacha,robię ze śliwkami bo mamy urodzaj w tym roku, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis 🙂
OdpowiedzUsuńSpróbuje zrobić :) W końcu ktoś podał składniki na standardową blaszkę 40x28 , często spotykam proporcje na te mniejsze blaszki i później trzeba kombinować z proporcjami:)
OdpowiedzUsuń