piątek, 19 czerwca 2015

drożdżówka bez drożdży z owocami

Faktycznie, w smaku przypomina ciasto drożdżowe, a czas powstawania i sposób przypomina ekspresowe ciasto ucierane. Idealna propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty lub chęci spędzić długiego czasu w kuchni. W tym przypadku możemy użyć ulubionych owoców, u mnie były to porzeczki czerwone. Recepturę powyższą podesłała mi  na FB Ania M, której bardzo dziękuję za ten fajowy przepis.







4 jaja
4,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej)
1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej)
1,5 szklanki cukru
3 łyżki cukru z wanilią
2 łyżeczki (z górkami) proszku do pieczenia
3 łyżki octu 

kruszonka:
100 gramów zimnego masła lub margaryny
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
1 pełna szklanka mąki pszennej

dodatkowo:
około 800 gramów owoców
ewentualnie cukier puder do posypania na wierzch

Owoce, jeśli zachodzi potrzeba, szypułkujemy, kroimy na mniejsze cząstki etc.

Całe jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę.




Olej mieszamy z mlekiem i octem.




Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną (zrobiłam to na dwa razy).




Miksujemy na gładką masę (ciasto jest dość gęste i tak ma być).




Z mąki, tłuszczu, cukrów zagniatamy kruszonkę.




Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię.




Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce.




Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.




Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyciągamy na blat i jeśli mamy bardzo kwaśne owoce jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.



30 komentarzy:

  1. Ale czad! Faktycznie wygląda, jak drożdżowe! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuś, dziś rano wypatrzyłam u Ciebie to ciacho i już zajadam, pycha, tego szukałam, łatwego, szybkiego i z owocami. Nawet mój " nieciastowy" mąż powiedział " dobre to ciasto, bardzo mi smakowało ", co nie zdarza się słyszeć często ;) Ja dodałam truskawki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie !!! Przy Twoich wspaniałych ciastach masz nieciastowego męża? :D Ja mam takiego syna :), cieszę się bardzo, że Wam smakowało, dziękuję, uściski !

      Usuń
  3. Fajny przepis, no i bez drozdży:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. A z inną mąką da radę? Wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinno dać, tylko trzeba zwiększyć ilość proszku przy cięższych mąkach

      Usuń
  5. Upieczone i zjedzone, upiekłam z truskawkami, super ciacho, polecam :) Przepis u mnie na blogu, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. EwoCzy moge uzyc mrozonych jagod?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, jak najbardziej, tylko nie rozmrażamy ich przed wysypaniem na ciasto

      Usuń
    2. To super dzieki za odpowiedz zrobie jutro

      Usuń
  7. Ten przepis jest fantastycznie prosty ciasto pyszne tylko czy na pewno 4,5 szklanki mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 100%, bo to przepis na tą dużą prostokatną blachę 40x25 cm

      Usuń
  8. ok dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. hej takiego zakalca jak mi wyszedl to jeszcze nie widzialam ha ha ale to moja wina bo zapomnialam o occie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A mi wyszedł zakalec ale wmieszałam jagody do środka ciasta. Możliwe że od tego?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis ciasto robi sie błyskawicznie i smakuje wybornie robiłam wczoraj zostal tylko kawalek pozdrawiam agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetycznie wygląda. Mam jedno pytanie-jaką pojemność ma Pani szklanka(ile ml)?

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Jutro piekę :)

      Usuń
  15. Robiłam Z jagodami dzieci zachwycone i ciacho zjedzone. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto przepyszne zniknęło w momencie😁 juz robi sie kolejna blacha,robię ze śliwkami bo mamy urodzaj w tym roku, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń
  17. Spróbuje zrobić :) W końcu ktoś podał składniki na standardową blaszkę 40x28 , często spotykam proporcje na te mniejsze blaszki i później trzeba kombinować z proporcjami:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)