sobota, 21 grudnia 2013

rolada serowa

Bardzo pyszna, uwielbiam takie wypieki, wanilią pachnąca delikatna serowa drożdżówka :)
Przepis zobaczyłam tu, ale wprowadziłam poważne zmiany i podaję mój system, baaardzo polecam ! Ciacho kroiłam na ciepło (jakże by inaczej:)
Po zrobieniu rolady zostają nam dwa białka, możemy je wykorzystać na np kokosanki :)




 210 gramów mąki pszennej tortowej
45 gramów roztopionego schłodzonego masła
1 żółtko
60 gramów cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
1/3 szklanki ciepłego mleka
15 gramów drożdży

masa serowa:
250 gramów zmielonego tłustego sera (dałam Ulubiony z Wielunia, polecam go bardzo)
1 żółtko
3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżka cukru waniliowego
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

W ciepłym mleku rozprowadzamy dokładnie drożdże, 1 łyżeczkę cukru (odejmujemy ją od całości cukru w cieście), 1 łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie mąkę przesiewamy z resztą cukru, dodajmy żółtko, ekstrakt lub aromat, tłuszcz, rozczyn i zagniatamy elastyczne ciasto (uwaga: ze względu na sporą ilość tłuszczu w stosunku do mąki, ciasto będzie nieco twardsze niż ciasto do chałki, ale tak ma być).
Ciasto wkładamy do omączonej miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
W tym czasie serek mieszamy razem z cukrami, żółtkiem, na jednolitą, gładką masę.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i na podsypanym mąką blacie wałkujemy prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Płat ciasta smarujemy masą serową, zostawiając trochę miejsca po bokach.


Następnie ciasto delikatnie zwijamy wzdłuż uwaga ! krótszego boku w roladę. Jeśli zdarzyłoby się tak, że ciasto nam się przykleja do blatu, możemy pomóc sobie, podważając ciasto nożem od spodu.
Keksówkę o wymiarach 25x12 wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przenosimy do formy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto wstawiamy do zimnego !!! piekarnika, który będzie nagrzewał się do 180 stopni. Pieczemy około 35 - 40 minut. Jeśli zauważymy, że ciasto z góry za bardzo nam się przypieka, przykryjmy je folią aluminiową.
Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypujemy cukrem pudrem.









10 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Ależ musiała smakować. Pyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha! Szkoda, że mam już zaplanowane ciasta na święta i zrobione zakupy. Koniecznie muszę wypróbować przepis w styczniu:)
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, na taką roladkę zawsze jest dobry czas :)

      Usuń
  3. Widać, że taka świeżutka, puszysta, po prostu pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... smakowicie wygląda! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale rewelacyjna! coś jak niby sernik. genialne :]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)