piątek, 9 września 2016

ciasto "Wiewiórka"

Jedno z tych bardzo przyjemnych do zrobienia i pochłonięcia ciast ... delikatne, a jednocześnie chrupiące dzięki orzechom. Jest bardzo aromatyczne i pełne pysznych skarbów, polecam gorąco :)








2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 łyżki miodu płynnego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
150 ml oleju
3 duże jabłka
10 - 15 suszonych śliwek kalifornijskich
1 szklanka posiekanych średnio orzechów włoskich
szczypta soli

dodatkowo:
cukier puder lub polewa czekoladowa (KLIK)


Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę, śliwki pokroić na 3 części. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą i kakao. Jajka ubić z cukrem i miodem na jasną piankę, wlać olej, wymieszać krótko. Do ciasta dodać pokrojone owoce i wsypać orzechy. Wymieszać tak aby ciasto pokryło dokładnie bakalie. Formę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Po upieczeniu studzić przez 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem wyjąć na blat.
Po wystudzeniu polać czekoladową polewą (KLIK) lub posypać cukrem pudrem.



12 komentarzy:

  1. Czy mozna pominac sliwki? I czy w takim wypadku zwiekszyc ilosc orzechow lub jablek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orzeszków niech zostanie tyle co jest, bo będzie zbyt chrupkie, można zamiasta dodać 1 większe jabłuszko lub np garść rodzynek lub suszonej żurawiny jeśli lubicie

      Usuń
  2. A gdzie podział się olej ?? W opisie wykonania chyba został pominięty.
    Po ubiciu jajek dodajemy sypkie produkty a później olej ??

    OdpowiedzUsuń
  3. już uzupełniłam, dzięki za spostrzeżenie, pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dodaję też marchewkę, dynię (potarte na tarce), rodzynki, skórkę pomarańczową i co tam jeszcze znajdę z bakalii. Im więcej tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto, chociaż przyznaję, że sama nigdy nie robiłam. Chyba czas to zmienić. :-)
    Z Twoim przepisem na pewno mi się uda. :-)
    Pozdrawiam i zapraszam na swój blog, który dopiero w powijakach. ;-)
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ubijamy całe jajka z cukrem i miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, miód ma być oczywiście płynny

      Usuń
  7. Bardzo dobre ciasto, ale ja jakoś nie potrafię go za dużo jeść na raz :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto wychodzi z tego przepisu, samkowało całej rodzince :-) dodałam jeszcze suszone morele, reweacja :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)