Jedno z tych bardzo przyjemnych do zrobienia i pochłonięcia ciast ... delikatne, a jednocześnie chrupiące dzięki orzechom. Jest bardzo aromatyczne i pełne pysznych skarbów, polecam gorąco :)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 łyżki miodu płynnego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
150 ml oleju
3 duże jabłka
10 - 15 suszonych śliwek kalifornijskich
1 szklanka posiekanych średnio orzechów włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder lub polewa czekoladowa (KLIK)
Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę, śliwki pokroić na 3 części. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą i kakao. Jajka ubić z cukrem i miodem na jasną piankę, wlać olej, wymieszać krótko. Do ciasta dodać pokrojone owoce i wsypać orzechy. Wymieszać tak aby ciasto pokryło dokładnie bakalie. Formę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Po upieczeniu studzić przez 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, potem wyjąć na blat.
Po wystudzeniu polać czekoladową polewą (KLIK) lub posypać cukrem pudrem.
Czy mozna pominac sliwki? I czy w takim wypadku zwiekszyc ilosc orzechow lub jablek?
OdpowiedzUsuńorzeszków niech zostanie tyle co jest, bo będzie zbyt chrupkie, można zamiasta dodać 1 większe jabłuszko lub np garść rodzynek lub suszonej żurawiny jeśli lubicie
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńA gdzie podział się olej ?? W opisie wykonania chyba został pominięty.
OdpowiedzUsuńPo ubiciu jajek dodajemy sypkie produkty a później olej ??
już uzupełniłam, dzięki za spostrzeżenie, pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńja dodaję też marchewkę, dynię (potarte na tarce), rodzynki, skórkę pomarańczową i co tam jeszcze znajdę z bakalii. Im więcej tym lepiej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, chociaż przyznaję, że sama nigdy nie robiłam. Chyba czas to zmienić. :-)
OdpowiedzUsuńZ Twoim przepisem na pewno mi się uda. :-)
Pozdrawiam i zapraszam na swój blog, który dopiero w powijakach. ;-)
http://wszystko-smaczne.blogspot.com
ubijamy całe jajka z cukrem i miodem?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, miód ma być oczywiście płynny
UsuńBardzo dobre ciasto, ale ja jakoś nie potrafię go za dużo jeść na raz :/
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto wychodzi z tego przepisu, samkowało całej rodzince :-) dodałam jeszcze suszone morele, reweacja :-)
OdpowiedzUsuńz morelami - rewelka !!
Usuń