Smakowite i błyskawiczne, to zasługa kefiru, do tego wychodzi ich sporo, są tanie, posmakują każdemu.
Porcja na około 18 sztuk.
400 gramów kefiru naturalnego
2 jaja
1 kopiasta łyzka cukru waniliowego
10 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 średnie jabłka
dodatkowo:
cukier puder lub cukier cynamonowy(KLIK) do smaku
Całe jaja miksujemy krótko z kefirem i cukrem. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów miksujemy krótko do połączenia składników.
Na koniec dodajemy pokrojone w niewielkie plasterki jabłka, mieszamy łyżką.
Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoto z obu stron, osączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Serwujemy posypane cukrem pudrem lub na przykład cukrem cynamonowym.
Przepyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam twój blog, bardzo często tu zaglądam ;) :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmiło mi baaardzo, dziękuję !
UsuńPyszności, bardzo lubię takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńAle cudownie się prezentują :) W sam raz na śniadanie :3
OdpowiedzUsuńPiacuszki z mego dziecinstwa Pozdrawiam1
OdpowiedzUsuńPiacuszki mego dziecinstwa!
OdpowiedzUsuń