sobota, 15 października 2016

delikatne placuszki z jabłkami (bez drożdży)

Smakowite i błyskawiczne, to zasługa kefiru, do tego wychodzi ich sporo, są tanie, posmakują każdemu.
Porcja na około 18 sztuk.








400 gramów kefiru naturalnego
2 jaja
1 kopiasta łyzka cukru waniliowego
10 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 średnie jabłka

dodatkowo:
cukier puder lub cukier cynamonowy(KLIK) do smaku



Całe jaja miksujemy krótko z kefirem i cukrem. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów miksujemy krótko do połączenia składników.

Na koniec dodajemy pokrojone w niewielkie plasterki jabłka, mieszamy łyżką.




Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoto z obu stron, osączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Serwujemy posypane cukrem pudrem lub na przykład cukrem cynamonowym.




7 komentarzy:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)