wtorek, 4 kwietnia 2023

rolada biszkoptowa z galaretką (Kryształek)

 Delikatna, prosta i uniwersalna rolada, która się spodoba i posmakuje nie tylko dzieciom.

Wersję ze zdjęciami jak zwijać roladę znajdziecie TUTAJ.









biszkopt:

4 jaja

100 gramów cukru

1,5 łyżeczki cukru waniliowego

100 gramów mąki pszennej tortowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


krem śmietanowy:

400 gramów śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

1 łyżka cukru waniliowego


dodatkowo:

3 paczki galaretki (użyłam truskawkowej, agrestowej i pomarańczowej)

cukier puder do oprószenia ciasta

 Każdą z galaretek rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przelać do głębokich talerzy, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w kosteczkę.




Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.

W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.

Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę.

Zwijamy razem z tkaniną, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia biszkoptu.

W tym czasie żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.

Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.

Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy śmietanowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki, delikatnie mieszamy.



Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).


Delikatnie rolujemy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą lub aluminiową i wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu.



Po około 2 godzinach ciasto dekorujemy dowolnie i smacznego :) 





środa, 29 marca 2023

sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)

 Zapytacie co ona oszalała, wstawiła takiego przypaleńca :D...taki właśnie ma być ten sernik, przypieczony, nawet przypalony, po co? Chodzi o to by pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni ciasta utworzyła się skorupka chroniąca wszystko co w tym serniku najlepsze, czyli wilgoć, kremowość, esencję porządnego sernika. Ja ze swojej strony mogę jedynie gorąco go polecić, na co dzień i od święta.

P.S Tego sernika nie da się spierniczyć, nawet jak zawalicie to i tak wyjdzie idealny :D






Składniki:

1 kg kremowego serka (użyłam serka zmielonego śmietankowego o zawartości 24% tłuszczu)

7 jajek M

1 i 3/4 szklanki cukru pudru

400 gramów śmietanki tortowej 36%

3 łyżki cukru z wanilią

2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej typ 450

szczypta soli


Twaróg, jaja i śmietanka muszą być w temperaturze pokojowej.

Twaróg przekładamy do miski, miksujemy z cukrem pudrem do połączenia, nie za długo.


Następnie dodajemy jaja w całości i cukier z wanilią mieszamy do połączenia, około 2 - 3 minut.




Potem dodajemy śmietankę, również miksujemy.

Na koniec wsypujemy mąkę i finalnie łączymy, nie przejmujcie się, że masa jest dość rzadka, tak ma być.




Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia tak, by papier wystawał około 8 cm ponad brzegi naczynia, wlewamy masę.



Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (funkcja grzania góra-dół, na drugim poziomie od dołu), wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut, do zbrązowienia wierzchu, studzimy przy uchylonych drzwiczkach, wyjmujemy na blat, schładzamy do temperatury pokojowej, dekorujemy dowolnie, smacznego.







środa, 27 kwietnia 2022

placuszki owsiane z bananem

 Dziś przepis na szybkie fit placuszki śniadaniowe. Z podanych proporcji wychodzi ich około 10 sztuk.







2 jaja M

1 duży mocno dojrzały banan

3/4 szklanki płatków owsianych (można użyć górskich jak i błyskawicznych)

szczypta soli

olej do smażenia lub masło klarowane (opcjonalnie)

ulubione dodatki


Jaja ubić na piankę z dodatkiem soli.

W misce rozgnieść banana widelcem, dosypać płatki, wlać masę jajeczną, wymieszać, odczekać około 10 minut.




Jeśli ktoś lubi gładką konsystencję masę możemy zblendować.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, nakładać porcje z 1 łyżki masy, smażyć na rumiano z obu stron.

Placuszki możemy również usmażyć bez dodatku tłuszczu.

podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego.



wtorek, 29 marca 2022

sernik super delikatny

 Tak jak w tytule, dzięki odpowiednio dobranym składnikom uzyskałam sernik, który sam się zajada :)))

Delikatny jak chmurka, kremowy i przepyszny, nie tylko na Święta :)








spód:

170 gramów ciastek typu petitki

2 kopiaste lyżki ciemnego kakao

100 gramów masła lub margaryny


masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

150 gramów masła 

9 jaj (M)

szczypta soli

1 i 1/3 szklanki cukru

2 kopiaste łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu

400 gramów jogurtu naturalnego

2 paczki budyniu waniliowego (razem 80 gramów)


cukier puder lub polewa czekoladowa do przybrania


Twaróg, jaja i jogurt wyjmujemy z lodówki na około 3 godziny przed pieczeniem by uzyskały temperaturę pokojową.

Ciasteczka gnieciemy na drobny proszek, dodajemy kakao, przesiewamy, wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy do uzyskania konsystencji "piasku".




Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, ugniatamy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko studzimy.


Masa serowa.

Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem na puszystą piankę.




Do osobnej dużej michy wykładamy twaróg, dodajemy jogurt, miksujemy krótko do połączenia, dodajemy roztopiony, przestudzony tłuszcz, znów krótko miksujemy.






Wlewamy piankę żółtkową, mieszamy, potem wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy około 2 minut do połączenia składników.




Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajmy do masy sernikowej, delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką rózgową do połączenia.



Masę serową wykładamy na podpieczony ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię.



Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy około 60 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra-dół, na środkowym poziomie, bez termoobiegu).

Chłodzimy przez około 40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, dekorujemy dowolnie, smacznego :)



wtorek, 8 lutego 2022

ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

 Szybkie i pyszne ciasteczka z dużą ilością błonnika. Zamknięte w pudełeczku przez tydzień ładnie się przechowają.

Z przepisu wychodzi około 25 sztuk.







200 gramów płatków owsianych górskich

150 gramów słonecznika

1/2 - 3/4 szklanki cukru (optymalnie brązowego)

0,5 szklanki maki pszennej (możemy użyć mąki orkiszowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 gramów stopionego i schłodzonego masła

2 jaja L

szczypta soli


Składniki suche wymieszać w misce łyżką, dodać jaja i masło, wymieszać do połączenia.



Zwilżoną w wodzie dłonią formować kulki wielkości około 5 cm, lekko spłaszczać, układać w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 20 - 25 minut, do zezłocenia (funkcja grzania góra- dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

P.S Ciasteczka stwardnieją po ostudzeniu.