Przepyszne, delikatne, wilgotne, szybkie, bez miksera, tyle w temacie!
Składniki za około 16 sztuk.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (polecam orkiszową)
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
0,5 łyżeczki cynamonu
100 ml oleju
2 jaja
2 duże jabłka
0,5 garści rodzynek
150 gramów jogurtu naturalnego
kruszonka:
50 gramów masła
50 gramów cukru
80 gramów maki pszennej
Składniki płynne wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej by uzyskały temperaturę pokojową.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę około 1 cm.
W dużej misce wymieszać olej, jaja, jogurt.
W drugiej misce składniki sypkie, czyli mąkę, cukry, proszek, sodę, cynamon.
Składniki płynne przelać do sypkich, wymieszać łyżką do połączenia składników, ale nie dłużej, mogą zostać grudki.
Do masy dodać pokrojone jabłka i wsypać rodzynki, wymieszać łyżką.
Składniki na kruszonkę sprawnie zagnieść, masa ma być lekko klejąca, a nie sypka (zapobiegnie to osypywaniu się jej z muffinek).
Papilotki do muffin wypełniać masą do 3/4 wysokości, posypać z góry kruszonką.
Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkowy poziom, piec do suchego patyczka około 25 minut (bez termoobiegu).
Ostudzić na kratce i smacznego.
Wyglądają bardzo smacznie, muszę wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Pani wróciła ! Już myślałem, że się nie doczekam powrotu, a tu dziś taka miła niespodzianka ! Brakowało mi Pani pysznych przepisów z pięknymi zdjęciami ! Niech już Pani nas nie zostawia, bo znów będziemy bardzo tęskinć. :)
OdpowiedzUsuń:DDDDD, jestem, jestem, miło mi ogromnie, dzięki!
UsuńMufinki pyszne a przy tym mało pracy polecam wszystkim. Kasia
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam bardzo dobre polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńDla mnie za dużo cukru.
OdpowiedzUsuń