- 125 gram masła
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek powideł śliwkowych (koniecznie, żadnych dżemów, marmolad itd)
- 1 pełna szklanka cukru
- 1 kopiasta łyżeczka sody
- 1 szklanka mleka
- 5 kopiastych łyżeczek ciemnego kakao
- dowolna dekoracja ( u mnie polewa czekoladowa)
- ewentualnie sparzone przez 20 minut w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki
Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, mieszając cały czas, wyłączyć, schłodzić.
Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, ewentualnie można dodać sparzone w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki.
Formę keksową, u mnie o wymiarach 27x12 wysmarować masłem, wysypać kaszą manną, wlać ciasto i piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, wystudzić, polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
UWAGA: Po pierwszych 20 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem można zrobić płytkie (na 1 cm), podłużne nacięcie, wtedy będziemy "kontrolować" pękanie ciasta.
UWAGA: Po pierwszych 20 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem można zrobić płytkie (na 1 cm), podłużne nacięcie, wtedy będziemy "kontrolować" pękanie ciasta.
Wspaniale wyszedł , wygląda super musi być smaczny
OdpowiedzUsuńPani Ewo, zajadam się nim jak żadnym :)), pozdrawiam :)
UsuńZ pewnością jest pyszny! Wygląda ekstra! :)
OdpowiedzUsuńMalwinko, bardzo dziękuję i polecam ciacho :)
UsuńWygląda absolutnie doskonale! Och, chyba i ja go dziś zrobię :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie ! :))) pozdrawiam i dziękuję :))
Usuńale ciacho! bosko Ci wyszło!
OdpowiedzUsuń:)
Ulo, ono zawsze tak wychodzi, jest super :)
Usuńdodane do ulubionych, upiekę na niedzielę:) Ania
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo się cieszę, na pewno będzie Wam smakował, daj znać :)
UsuńDawno nie zaglądałam na Twojego bloga, a tu tyle wspaniałości! Murzynek wygląda niesamowicie apetycznie, a do tego ta błyszcząca polewa.
OdpowiedzUsuńKasiu, no wiesz?! ja przecież zawsze, o każdej porze bardzo Cię zapraszam :))))), bardzo dziekuję :))
UsuńPiekliśmy i jedliśmy to ciasto ... Pyszne i ogólnie nie mieliśmy powideł śliwkowych i użyliśmy dżemu truskawkowego a na polewę zrobiliśmy lukier ... Pyszne także jeśli ktoś niema powideł śliwkowych to może użyć dżemu truskawkowego... Polecam bo naprawdę smaczne
OdpowiedzUsuńNaprawdę smaczne... Tylko że nie miałyśmy powideł śliwkowych i użyłyśmy dżemu truskawkowego a na polewę lukier także jeśli ktoś nie ma powideł śliwkowych może użyć dżemu truskawkowego ... Polecam bo naprawdę pyszne ;-)
OdpowiedzUsuńDagmarko, racja, ja tez raz nie miałam i użyłam marmolady i też wyszedł super, bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam ! :)
UsuńDziś upiekłam i ... zakochałam się :)) Jej przepyszny! Polecam gorąco :))
OdpowiedzUsuńHelu, bardzo się cieszę, że smakował, dziękuję ! :)
UsuńBardzo pyszne ciasto. Dziękuję za przepis. Robiłam już dwa razy, wszystkim bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
dziękuję, to dla mnie wielka radość :), pozdrawiam :)
UsuńCzy wielkość formy ma duże znaczenie? W formie 37x11 też chyba się uda czy wyjdzie zbyt niski ?
OdpowiedzUsuńpewnie, że się uda, tylko będzie o jakąś 1/3 niższy niż ten na zdjęciu, mnie by to nie przeszkadzało :), długość pieczenia podobna będzie tez około 48 minut, najlepiej sobie to sprawdzać metodą suchego patyczka
UsuńPani Ewo pięknie wyrósł w blaszce 30x12 :-) bardzo smaczny zresztą to już nie pierwszy Pani przepis z którego skorzystałam i udało się zawsze bez zarzutu pozdrawiam
Usuńto świetnie, on jest z tych puchatych i powiem, że wolę nieco niższe ciasta, bo jak to określa mój mąż, takie łatwiej do paszczy wkładać :))), cieszę się, że smakował i że moje przepisy się przydają :))), dziękuję !
UsuńPyszny , po upieczeniu przekroiłam ciasto na pół posmarowałam resztą powideł ze słoika i złożyłam wyszło super , polecam
OdpowiedzUsuńsuper, maksymalnie powidłowy, uwielbiam, pozdrawiam :)
UsuńBardzo ładnie wyrósł. Smakował wszystkim. Ciasto szybkie w przygotowaniu, gdyby nie te studzenie to błyskawiczne. Polecam wszystkim niezdecydowanym.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie najlepszy jaki jadłam :)
OdpowiedzUsuń