- spód ciasteczkowy:
- 140 gram pokruszonych na piasek ciasteczek zbożowych (używam maślanych z Biedronki)
- 70 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
- masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku (dałam Dr. Oetker)
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 gram białej czekolady (dałam Wedel)
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 100 gram śmietany kremówki 30%
- 400 gram karmelu krówkowego (polecam firmy Gostyń)
Ser i śmietankę wyjąć dwie godziny przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzały.
Pokruszone dokładnie ciasteczka wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm, ugnieść, zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić.
Z sera odlać serwatkę, która się wydzieliła na powierzchni, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować dokładnie.
Następnie dodajemy śmietanę kremówkę (nie ubitą), i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie).
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).*
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki.
Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, smarujemy go karmelem i wygładzamy powierzchnię, ponownie schładzamy parę godzin w lodówce.
* Sernik nie ma prawa urosnąć więcej niż 0,5 cm, jeśli zauważymy, że się skubaniec podnosi, obniżamy temperaturę do 150 stopni i lekko wydłużamy czas pieczenia.
* Sernik nie ma prawa urosnąć więcej niż 0,5 cm, jeśli zauważymy, że się skubaniec podnosi, obniżamy temperaturę do 150 stopni i lekko wydłużamy czas pieczenia.
Ewo toż to cudo jest, nie sernik:)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny, skubaniec :)
OdpowiedzUsuńJaki kremowy :D Plus karmel, pyszności <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOd patrzenia na ten sernik aż zgłodniałam, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMmmm, jak on wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMichalinko, kurcze, był ! :)))
Nashelly, tak, to jest połączenie idealne (o ile nie przesadzi się z cukrem w serniku, a ja nie przesadziłam) :))
Klaudio, zapraszam na kawałek w takim razie :))
O mamuniu, ależ to cudownie wygląda! Karmel i biała czekolada... Słodko musiało być :)
OdpowiedzUsuńChyba będzie za mną chodził, a wcale tak często nie mam ochoty na serniki ;)... kocham karmel w nieprzesłodzonych ciastach!
OdpowiedzUsuńNo teraz to mnie powaliłaś..... Niesssamowity! Jesteś stworzona do serników! Wspaniały!!!
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie ! Az ślinka leci :P
OdpowiedzUsuńTen sernik i inne Twojej produkcji wyglądają świetnie. Aż chciałoby się zjeść choć kawałek.
OdpowiedzUsuńJa na swoim blogu mam tylko jeden przepis na sernik z czekoladowym spodem. Zerknij w wolnej chwili.
jest naprawde pyszny i szczerze, nie czekałam i nie chłodziłam go tylko odczekałam jakieś 5 godzin aż wystygł i już był konsumowany, zamiast karmelu krówkowego zrobiłam czekoladę na śmietanie 30 % i udekorowałam wierzch. jest on obłedny.
OdpowiedzUsuńpolecam, na pewno się uda każdemu :)
bardzo, bardzo się cieszę, że smakował i serdecznie pozdrawiam ! :)))
UsuńZrobiłam wczoraj i został już tylko kawałeczek ;-) Jest obłędny.
OdpowiedzUsuńNie miałam małej tortownicy więc zrobiłam w takiej 28cm, wyszedł niższy ale co tam. W smaku cudo ;-)
i to jest najważniejsze, że smakował, suuuper :)
Usuńwyszedł jakby to nazwać "mazisty" i zapychający!!taki mabyć czy cos zle zrobiłam??
OdpowiedzUsuńtak ma być, ma być kremowy, mega zapychający i delikatny, to inny rodzaj sernika niż te typowo pieczone, wygląda na to, że wyszedł Ci ok, on potrzebuje długiego chłodzenia w lodówce, najlepiej przez całą noc, wtedy będzie miał bardziej zwartą strukturę
UsuńTen sam sernik jest również na tej stronie http://nk.pl/#profile/5822280/gallery/album/3/891
OdpowiedzUsuń:((((, nawet nie mam jak tego sprawdzić, bo nie posiadam tam konta :(
UsuńWitaj, dzis podalam ten sernik moim urodzinowym gosciom. Bardzo im smakowal. To kolejna pozycja z mojej listy "Twoich" pysznosci. W kolejce czeka jeszcze wiele przepisow. Dziekuje. Twoja wierna fanka Elwira
OdpowiedzUsuńElwirko, my ten sernik też bardzo lubimy :)), cieszę się, że Wam smakował no i przede wszystkim: Wszystkiego Najlepszego !!!!, pozdrawiam serdecznie :)
Usuńbardzo smaczny - piekę go na święta :) znowu ;)))
OdpowiedzUsuńoooo, ale mnie to "znowu" ucieszyło :)))))) fajnie :)
UsuńSerniczek zrobiony czekamy do jutra!!! Napewno będzie pyszny!!! Rano z kawką aż nie mogę się doczekać...mmmmniamm
OdpowiedzUsuńmmmmmm, to ja chyba na tą kawkę się wproszę :)))), mam nadzieję, że posmakuje, pozdrawiam nocną porą :)
UsuńBlender mam w awarii, coś się stanie jeśli użyje miksera do wymieszania masy serowej z czekoladą?
OdpowiedzUsuńNie muszę chyba mówić że sernik tak mi się spodobał, że jest numerem 1 w repertuarze ciast na święta :)
tutaj mamy białą czekoladę i nawet jeśli ona całkiem się nie rozpuści w serze to nie będzie tego widać, gdyby była tutaj ciemna czekolada to mogłoby być gorzej, bo wyszłaby straciatella, ale na najszybszych obrotach miksera powinno być ok, a czekolada i tak rozejdzie się po masie w trakcie pieczenia, będzie dobrze
UsuńTo jest pierwszy sernik, który wyszedł mi tak jak powinien, puszysty, wilgotny, pyszny, a przepis sprzedany już po rodzinie;) dzięki;)
OdpowiedzUsuńDroga Ewo a czy można dać zwykły ser tylko wcześniej dwa razy zmielony.
OdpowiedzUsuńtak, oczywiście, tylko śmietany kremówki można dać 150 gramów, jeśli twaróg jest dość zbity (przed mieleniem)
UsuńPani Ewo a jeżeli od początku używałam blendera, masa wyszła bardzo rzadka, mimo wszystko piekę.
OdpowiedzUsuńtak, masa jest rzadka, taka ma być, sernik jest zwarty, ale kremowy w konsystencji
UsuńNie wiem, który to już raz, ale znów robię ten sernik. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam :)
OdpowiedzUsuńEvelko, tak samo mój syn, to jest jego nr uno :) cieszę się bardzo, pozdrówcia :)
UsuńWitam, sernik jest pyszny. Piekę go juz kolejny raz tylko za każdym razem mi wyrasta. W tej chwili tak samo, mimo iż ustawilam temp. 130 st. Co ja robię zle?
OdpowiedzUsuńhmmm, to nam mówi, że jest mu za ciepło, czy to jest 130 z termoobiegiem? lub jest jeszcze jedna przyczyna, że może być za bardzo napowietrzony, a to nam mówi, że trzeba ucierać go trochę krócej, to są dwie przyczyny, które sprawiają, że sernik nadmiernie rośnie
UsuńZrobiłam na święta :) Wyszedł przepyszny! Kolejny Twój przepis cudo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Magda
:))))), ogromnie się cieszę, dziękuję !
UsuńJa bym go upiekla w kapieli wodnej wtedy na pewno nie urosnie tylko sie fajnie zetnie.
OdpowiedzUsuńRobilam ten sernik wiele razy zdobiac go polewa z bialej czekolady zamiast masy krowkowej i jest to najdelikatniejszy, najbardziej wilgotny i pyszny sernik jaki jadlam! Moj maz go uwielbia :) POLECAM !
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię go po raz kolejny, wspaniale smakuje, rasowy sernik :)
OdpowiedzUsuńDodaję jedynie 1/3 szkl. cukru.
Polecam ten przepis!
Pani Ewo, mysli Pani ze mozna dac zwykly spod taki "nieciasteczkowy"??
OdpowiedzUsuńkruchy? można, ale koniecznie trzeba go najpierw podpiec przez 15 min w 190 stopniach, ostudzić, a potem wyłożyć masę serową
Usuńzrobiłam jest przepyszny!!! polecam!!! następny zrobię z podwójnej porcji bo narzekali, że "malizną" czuć :)
OdpowiedzUsuńJa też zrobiłam, wszyscy byli zachwyceni. Bardzo delikatny wprost rozpływa się w ustach. POLECAM!!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie poszukiwałam jakiegoś prostego a zarazem pysznego serniczka i oczywiście znalazłam go na moim ulubionym blogu u pani Ewy,,,,,będzie na Święta jak znalazł,,,,POZDRAWIAM GOSIA.
OdpowiedzUsuńtrafny wybór, dziękuję, Wesołych i smacznych Świąt :)
UsuńJa również życzę Zdrowych i wesołych ŚWIĄT,,bo tego że będą pyszne to akurat jestem pewna!!!!dziękuję za całoroczne inspiracje które czerpę z pani wspaniałego bloga.
Usuńa ja dziękuję za odwiedziny, gorące pozdrówcia!
UsuńPani Ewo :) Jakiego masła najlepiej użyć do tego spodu z ciasteczek ? Proszę o odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńoptymalnie masło extra 82% tłuszczu, ma być smaczne, prawdziwe, niesolone masło
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńChodzi o 5 cm czy 0,5 cm ?
Pozdrawiam
0,5 cm (pół centymetra)
Usuńwygląda rewelacyjnie, z komentarzy wnioskuję, że musi byc przepyszny. zabieram się za stworzenie tego cuda :)
OdpowiedzUsuńczy jest może jakiś przepis na thermomix?
sernik jest fajny, delikatny, a przepisów na thermomix nie posiadam
UsuńSer nie ściol się po godz, co wtedy?
OdpowiedzUsuńpieczemy dalej, do skutku biorąc pod uwagę właściwości naszego piekarnika
OdpowiedzUsuńWitam Panią. A wyjdzie ten sernik jeżeli zrobię Z podwójnej porcji na duza blachę?
OdpowiedzUsuńjasne, 25x40 cm będzie ok
UsuńA co jeśli nie ma się blendera?
OdpowiedzUsuńostatecznie może być mikser na najszybszych obrotach
UsuńWitam!Wczoraj wydrukowalam ten przepis bo wyglada na palce lizac:)Chce upiec tylko myslalam w papilotach-malych foremkach.Myslisz ze to dobry pomysl?Nada sie taki sernik piec w foremkach?
OdpowiedzUsuńpewnie, tylko czas pieczenia to jakieś 25 min w tej samej temperaturze
UsuńMoja masa ma płynną konsystencję, mam nadzieję, że się zetnie. Czekolada nie chciała się rozpuścić, więc kapnęłam trochę wody do garnka, może dlatego jest za rzadka.teraz piekę zobaczę co będzie. A karmel się rozsmaruje, czy trzeba będzie podgrzać?
OdpowiedzUsuńJuż drugi raz pękł mi przez środek. Co robię nie tak?
OdpowiedzUsuńjeśli pęka to mogą być dwie przyczyny: albo masa serowa jest za bardzonapowietrzona albo pieczony jest w zbyt wysokiej temperaturze
OdpowiedzUsuńPiekłam kolka razy. Ja daję mniej cukru i na karmel solonr orzeszki. JedJ pyszny
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny,zrobiłam i polecam
OdpowiedzUsuńPyszny ale też bardzo słodki. Bardzo delikatny
OdpowiedzUsuńCzy śmietankę 36 % można dać zamiast 30 %?
OdpowiedzUsuńpewnie
UsuńCórka robiła, byłam zachwycona, dawno takiego pysznego nie jadlam🥰
OdpowiedzUsuń