Doskonała szarlotka na kruchym cieście, bezproblemowa i w sumie szybka, pyszności :) Przepis podpatrzony u Izy.
3 pełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 żółtka
¾ szklanki cukru
200 gramów zimnego masła
cynamon do jabłek ( wg uznania)
cukier waniliowy do jabłek ( około 1,5 łyżeczki)
cukier do jabłek ( wg uznania, jeśli są bardzo kwaśne)
około 2 kg jabłek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką ( u mnie nie było takiej potrzeby). Ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3), tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Kwadratową blaszkę o boku około 24 cm smarujemy tłuszczem.
Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim spód i boki blaszki, nakłuwamy w kilkunastu miejscach.
Odciśnięte z soku jabłka układamy na cieście, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym.
Ścieramy na tarce (na dużych oczkach) drugą cześć ciasta (z zamrażarki).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy aż nabierze ładnego złotego koloru około 35-40 minut.
Posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniale się prezentuje! Bardzo lubię piec szarlotki :)))
OdpowiedzUsuńpyszna! a przepisy siostry Anastazji sa fantasytczne . Piekna ci wyszla :)
OdpowiedzUsuńMmm pyszota :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka pierwsza klasa ! Cudnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje !! Będę tu zaglądać !
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie na nowego bloga:
www.filizanka-smakow.blogspot.com
Szarlotka to dla mnie smak dzieciństwa:) A patrząc na Twoje cudo mam znów ochotę powrócić do tamtych czasów:))
OdpowiedzUsuńznów mi chęci zrobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńpalce lizac
OdpowiedzUsuńRewelacyjna.Upiekłam wg przepisu, z tym że jabłka jeszcze trochę podgotowałam i dodałam trochę cynamonu i sok z cytryny, żeby nabrały kwaskowego smaku.Po ostudzeniu włożyłam na ciasto do blachy i do pieca. Pyszne ciasto. Polecam i dziękuję !
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, szarlotka wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńCiasto takie sobie. Miałam ochotę na pyszną szarlotkę-same jabłka super, ale ciasto wcale nie jest takie kruche jak być powinno i w smaku też byle jakie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie napewno wypróbuję też przepis
OdpowiedzUsuńSzarlotka pyszna ciasto delikatne miękkie będę z tego przepisu na pewno robić
OdpowiedzUsuńCzy spodu nie trzeba podpiekać, nie będzie zakalca?
OdpowiedzUsuńjeśli jabłka będą dobrze odciśnięte to nie
Usuń