Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: rolada jagodowa

wtorek, 15 lipca 2014

rolada jagodowa

To moja pierwsza rolada biszkoptowa, zawsze "bałam" się rolad, widziałam na blogach sporo "niewypałów" i to one skutecznie mnie zrażały. A to takie łatwe i szybkie ciacho :))). Rolada, którą prezentuje jest lekka (pozornie), puszysta i bardzo smaczna, nie potrzeba do niej dużej ilości jagód, co uważam, jest jej dodatkowym atutem :)


  • biszkopt:
  • 4 jaja
  • 100 gramów cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 gramów mąki pszennej tortowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem jagodowy:
  • 350 gramów śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki zmiksowanych jagód
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru
  • 1 płaska i 0,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
  • dodatkowo:
  • 200 gramów śmietanki kremówki 36%
  • 1 śmietanfix + 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 garści jagód do przystrojenia
  • ponadto:
  • cukier puder do posypania ściereczki

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.





W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.

Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę.


Zwijamy razem z tkaniną, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia biszkoptu.


W tym czasie żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier i zmiksowane jagody ( w tym momencie możemy sprawdzić czy jest dla nas wystarczająco słodkie).
Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy jagodowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach.
Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).
Delikatnie rolujemy roladę, wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu.



Śmietanę 36% ubijamy z cukrem i śmietanfixem, smarujemy roladę z wierzchu i przystrajamy owocami.






15 komentarzy:

  1. Śliczna , ale mam na nią ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada SUPER PYSZNA:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ ona piękna :) i ten kolor boski:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie, domyślam się że była pyszna!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczna, szkoda,że dopiero teraz zobaczyłam.Upiekłam przed chwilą biszkopt z jagodami,wykonam ją kolejnym razem.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie fioletowa, już ją uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm, jak ona pysznie wygląda, już mi ślinka cieknie, jak dostanę jagody to na pewno zrobię na najbliższy weekend.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja zrobilam wczoraj pychaaaaaaaaaaaaaa wiec dzis juz druga sie chlodzi :) oozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)