poniedziałek, 14 lipca 2014

mega schabowy (nadziany)

Po prostu kawał pysznego kotleta :)


  • 6 (2 cm) plastrów schabu bez kości
  • 300 gramów pieczarek
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 200- 220 gramów sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 2 duże jaja do panierki
  • 3/4 szklanki bułki tartej do panierowania

Mięso umyć, osuszyć, rozbić cienko. Obsypać solą i pieprzem, odstawić na 20 minut do lodówki.
W tym czasie pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju, słabo posolić, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk.
Boczek pokroić na paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.

Na jednym plastrze schabu ułożyć najpierw część pieczarek, następnie wyłożyć część boczku, na to posypać ser.


Całość farszu lekko docisnąć dłonią, przykryć drugim płatem schabu, krawędzie dolnej części wywinąć na zewnątrz, delikatnie i z wyczuciem docisnąć.


Jaja roztrzepać w głębokim talerzu, pędzelkiem posmarować górną część kotleta.


Następnie delikatnie uchwycić całego kotleta i delikatnie zamoczyć w jajkach jego spód.
Obtoczyć obie strony w bułce tartej.


Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, na złoto.



18 komentarzy:

  1. mniammmm ale pyszny! rzeczywiście mega nadziany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna to z kurczakiem zrobic??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można, tylko trzeba rozbić cienko, możesz sobie lekko zwilżyć tłuczek wodą (mięso nie będzie miało tendencji do przyklejania się

      Usuń
    2. pychotka

      Usuń
  4. świetny pomysł na schabowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam schabowe tak grubo nadziane! Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam bardzo SMACZNY :))) !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis rewelacyjny. Mega schabowe są przepyszne i zaskoczyły moich gości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie rozwinie się przy smażeniu ?

    OdpowiedzUsuń
  9. a boczek może być wędzony pażony?

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomicie wygląda zrobię na niedzielę

    OdpowiedzUsuń
  11. Jutro u mnie na obiad😋

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak zrobiony kotlet można nadziać szynka i serem wtedy będzie Gordon blu tez pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)