- 6 (2 cm) plastrów schabu bez kości
- 300 gramów pieczarek
- 150 gramów wędzonego boczku
- 200- 220 gramów sera żółtego
- sól, pieprz
- 2 duże jaja do panierki
- 3/4 szklanki bułki tartej do panierowania
Mięso umyć, osuszyć, rozbić cienko. Obsypać solą i pieprzem, odstawić na 20 minut do lodówki.
W tym czasie pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju, słabo posolić, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk.
Boczek pokroić na paseczki, usmażyć na chrupko na patelni, odsączyć z tłuszczu, przełożyć na talerzyk.
Ser zetrzeć na dużych oczkach.
Na jednym plastrze schabu ułożyć najpierw część pieczarek, następnie wyłożyć część boczku, na to posypać ser.
Całość farszu lekko docisnąć dłonią, przykryć drugim płatem schabu, krawędzie dolnej części wywinąć na zewnątrz, delikatnie i z wyczuciem docisnąć.
Jaja roztrzepać w głębokim talerzu, pędzelkiem posmarować górną część kotleta.
Następnie delikatnie uchwycić całego kotleta i delikatnie zamoczyć w jajkach jego spód.
Obtoczyć obie strony w bułce tartej.
Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, na złoto.
mniammmm ale pyszny! rzeczywiście mega nadziany!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńMozna to z kurczakiem zrobic??
OdpowiedzUsuńpewnie, że można, tylko trzeba rozbić cienko, możesz sobie lekko zwilżyć tłuczek wodą (mięso nie będzie miało tendencji do przyklejania się
Usuńpychotka
Usuńświetny pomysł na schabowy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam schabowe tak grubo nadziane! Bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńMega wypasiony :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo SMACZNY :))) !!!
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny. Mega schabowe są przepyszne i zaskoczyły moich gości :)
OdpowiedzUsuńnie rozwinie się przy smażeniu ?
OdpowiedzUsuńnie, nie rozwinie
Usuńa boczek może być wędzony pażony?
OdpowiedzUsuńpewnie, że może być
UsuńWygląda pysznie
UsuńZnakomicie wygląda zrobię na niedzielę
OdpowiedzUsuńJutro u mnie na obiad😋
OdpowiedzUsuńTak zrobiony kotlet można nadziać szynka i serem wtedy będzie Gordon blu tez pyszny.
OdpowiedzUsuń