Przepis znaleziony u mojej niezawodnej Wiesi :)
350 gramów boczku parzonego (wędzony odpada, jest za słony)
2 pętka chudej kiełbasy (użyłam wieprzowej od szynki)
3 średnie ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi mocno czosnkowe klimaty, może dać więcej)
świeżo zmielony czarny pieprz (sporo)
SOLI JUŻ NIE DODAJEMY (!)
Z boczku odkrawamy skórę i ewentualne kosteczki.
Kiełbasę możemy obrać ze skórki, ja nie obierałam.
Boczek i kiełbasę mielimy na średnich oczkach.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do wędlin, dodajemy pieprz, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Schładzamy w lodówce. Gotowe :)
Cebulowa?? :D
OdpowiedzUsuńCzęsto robię metkę cebulową lub czosnkową. Twoja pysznie wygląda. Pozdrawiam serdecznie. Jola.
Usuńmożna też pokombinować z przysmażoną cebulką, pycha !
OdpowiedzUsuńEureka ! nareszcie przepis bez soli peklowej ( mały problem ze zdobyciem ) i smacznie się zapowiada :) Dzięki za przepis . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszko, jakby co, to wszystkie szynkowarowe wędliny można też robić na zwykłej
Usuńpeklowa nie peklowa sól to trucizna do wyrobów wędliniarskich wytwórcy sypia sól garściami podobnie cukier
UsuńPo odwiedzinach u Ciebie Ewuniu zawsze jest co zabrać w prezencie :). Jesteś niezawodna :) !
OdpowiedzUsuńAnetko, cieszę się bardzo, częstuj się ile tylko chcesz, pozdrawiam Cię gorąco :)
UsuńJak miło przeczytać ciepłe słowa :), szczególnie, że dzień dziś ponury.. Ewuniu, też Cię pozdrawiam :) !
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką domową metkę :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest dla mnie!
OdpowiedzUsuńMniammmm...
O, to coś dla mnie. Od niedawna sama robię wędlinki. Dziękuję i pozdrawiam. Jadwiga.
OdpowiedzUsuńUwielbiam te wszystkie przepisy..takie proste i orginalne..Dziękuję,że jesteś!!!
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo, co prawda, teraz jestem z doskoku, bo mam masę różnych spraw, ale wrócę !
UsuńNiestety to nie jest metka tylko bardzo smaczne smarowidło-pasta....
OdpowiedzUsuńMetka jest z surowych składników.
Ostatnio robiłem karkówki wyszła bardzo dobra, a teraz zrobię z boczku. na pewno dędzie smaczna, Pozdrawiam WZ,
OdpowiedzUsuń