poniedziałek, 23 lutego 2015

domowa metka czosnkowa

W prosty sposób możemy zrobić ją w sami, przynajmniej będziemy znać jej skład ;-). Nie za słona, dla mnie ta sklepowa zawsze ma za dużo soli. Postarajmy się o w miarę chudy boczek parzony (!), chudą kiełbaskę, jędrny czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz, a uzyskamy smaczne domowe smarowidło do chlebka, koniecznie z jakimś pikantnym dodatkiem w postaci papryki konserwowej, korniszona lub choćby kiszonego ogórka.
Przepis znaleziony u mojej niezawodnej Wiesi :)





350 gramów boczku parzonego (wędzony odpada, jest za słony)
2 pętka chudej kiełbasy (użyłam wieprzowej od szynki)
3 średnie ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi mocno czosnkowe klimaty, może dać więcej)
świeżo zmielony czarny pieprz (sporo)
SOLI JUŻ NIE DODAJEMY (!)

Z boczku odkrawamy skórę i ewentualne kosteczki.
Kiełbasę możemy obrać ze skórki, ja nie obierałam.



Boczek i kiełbasę mielimy na średnich oczkach.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do wędlin, dodajemy pieprz, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Schładzamy w lodówce. Gotowe :)


16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Często robię metkę cebulową lub czosnkową. Twoja pysznie wygląda. Pozdrawiam serdecznie. Jola.

      Usuń
  2. można też pokombinować z przysmażoną cebulką, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  3. Eureka ! nareszcie przepis bez soli peklowej ( mały problem ze zdobyciem ) i smacznie się zapowiada :) Dzięki za przepis . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, jakby co, to wszystkie szynkowarowe wędliny można też robić na zwykłej

      Usuń
    2. peklowa nie peklowa sól to trucizna do wyrobów wędliniarskich wytwórcy sypia sól garściami podobnie cukier

      Usuń
  4. Po odwiedzinach u Ciebie Ewuniu zawsze jest co zabrać w prezencie :). Jesteś niezawodna :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, cieszę się bardzo, częstuj się ile tylko chcesz, pozdrawiam Cię gorąco :)

      Usuń
  5. Jak miło przeczytać ciepłe słowa :), szczególnie, że dzień dziś ponury.. Ewuniu, też Cię pozdrawiam :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką domową metkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten przepis jest dla mnie!
    Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
  8. O, to coś dla mnie. Od niedawna sama robię wędlinki. Dziękuję i pozdrawiam. Jadwiga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te wszystkie przepisy..takie proste i orginalne..Dziękuję,że jesteś!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi bardzo, co prawda, teraz jestem z doskoku, bo mam masę różnych spraw, ale wrócę !

      Usuń
  10. Niestety to nie jest metka tylko bardzo smaczne smarowidło-pasta....
    Metka jest z surowych składników.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio robiłem karkówki wyszła bardzo dobra, a teraz zrobię z boczku. na pewno dędzie smaczna, Pozdrawiam WZ,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)