500 gramów filetu z kurczaka
250 gramów makaronu średniej wielkości (u mnie kolanka)
1 strąk czrwonej papryki
1 puszka kukurydzy lub sałatki meksykańskiej (zdjęcie poniżej)
pęczek szczypiorku
przyprawa do kurczaka lub przyprawa gyros (jeśli chodzi o tą ostatnią to polecam z firmy Kamis)
sos:
3 łyżki majonezu
1 kopiasta łyżeczka ostrej(!) musztardy
1 łyżeczka płynnego miodu
1/5 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 małe przeciśnięte ząbki
sól (mało)
czarny pieprz (wg smaku)
Kurczaka kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej, posypujemy przyprawą (średnio obficie), przysmażamy, pod koniec dolewamy 3 łyżki wody, dusimy przez 2 minutki do odparowania, studzimy.
Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
Szczypior siekamy.
Składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą, odstawiamy na 15 minut.
Paprykę kroimy w kosteczkę, konserwę odcedzamy, mieszamy z resztą składników, finalnie doprawiamy, gotowe.
UWAGA: Jeśli odnosimy wrażenie, że sosu jest ciut za mało uzupełnijmy go odrobiną jogurtu naturalnego lub greckiego i kapką musztardy (ale z tą ostatnią nie przesadzajmy, bo zdominuje sałatkę).
Smacznego!
Witam. Zrobiłam dzisiaj sałatkę super przepyszna. Szczerze polecam :-)
OdpowiedzUsuńooo, to wspaniale ! Cieszę się bardzo :))))
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie :) Taka sałatka na zimno to idealna przekąska do pracy :)
OdpowiedzUsuńz ząbkami czosnku jest zbyt intensywna
OdpowiedzUsuńJa również robiłam sałatkę. Pyszna :) polecam każdemu
OdpowiedzUsuńPotwierdzam bardzo dobra, a delikatnie podgrzana jeszcze lepsza ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna sałatka, polecam :-)
OdpowiedzUsuńSałatka pyszna, faktycznie ten sos słodko ostry nadale jej wyjątkowy smak😊
OdpowiedzUsuńJest po 19tej brak kukurydzy do jutra wytrzymam:-)
OdpowiedzUsuńpewnie, lepiej kukurydzy nie odpuszczać w tym przypadku
OdpowiedzUsuńA ten miód musi być
OdpowiedzUsuńnie musi, ale dodaje klimatu :)
Usuńja zamiast papryki daje 2 pomidory 2 ogórki i 2 jajka na twardo
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna, polecam z makaronem razowym 😊
OdpowiedzUsuńSałatka pyszna!!!!! palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńIle to strąk papryki?
OdpowiedzUsuń1 średnia sztuka
UsuńSałatkę robię już drugi raz. Jest przepyszna !!!!!!!!
OdpowiedzUsuńto wspaniała wiadomość :))))
OdpowiedzUsuńWitam. Chciałabym zrobić tą sałatkę na niedzielę na spotkanie. Mam pytanie : czy można zrobić ją już w sobotę czy lepiej na świeżo w niedzielę? Pozdrawiam, Agata
OdpowiedzUsuńAgato, optymalnie w sobotę wieczorkiem, na niedzielę będzie idealna
OdpowiedzUsuńTak zrobię. :) Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńUwielbiamy tą sałatkę, jest pyszna , ekspresowa do zrobienia i ekonomiczna. Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńChyba na święta wielkanocne się nada 🙂
OdpowiedzUsuńJa też mam zamiar zrobić na święta
OdpowiedzUsuńWspaniala, przed chwilą zrobiłam. A na pewno za kilka godzin będzie jeszcze lepsza. Dziękuję i pozdrawiam. Rozejrzę się, wszystko wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSałatka mniam mniam :) pyszna
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem sosu na taka ilość składników jest za mało.Następnym razem zrobią go z podwójnej porcji.
OdpowiedzUsuńMarzanna
Sałatka jest rewelacyjna, czosnku nie dodałam goście byli zachwyceni smakiem. nie dodałam czosnku bo nie wszyscy czosnek lubią. Polecam wszystkim ,którzy mają ochotę zrobić tą sałatkę ,jest przepyszna ,dziękuję za przepis i pozdrawiam. Maryla.
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka, prze-pyszna ,ja zrobiłam bez dodatku czosnku , bo nie wszyscy lubią. Sałatka była wyśmienita, polecam tą sałatkę na różne okazje. Pozdrawiam . Maryla.
OdpowiedzUsuńSałatka pyszna ale tego sosu to minimum trZEba zrobic z podwojnej porcji bo nie czuc jego smaku. Dla tych co sie boja - to sos taki jak w chikker z mcdonalda wiec nawet do burgera drobiowego pasuje
OdpowiedzUsuń