Taki jest właśnie, błyskawiczny. Poza tym to rasowy świąteczny piernik, który podczas pieczenia pachnie bosko w całym domu, nic, tylko działać :)
2 szklanki mąki pszennej
1 jajo (M)
4 łyżki płynnego miodu
0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki ciemnego kakao
0,5 szklanki oleju
szczypta soli
1,5 garści bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)
polewa czekoladowa (KLIK)
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz bakalii, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia.
Potem wrzucić bakalie, wymieszać łyżką.
Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, smacznego :)
Taki piernik KAŻDY z pewnością zdąży upiec :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ja już sie nie mogę doczekać tego zapachu ;-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale! I wierzę, że pachnie cudownie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie.. Czy zamiast oleju moge uzyc roztopionego masla, czy lepiej trzymac sie oleju?
OdpowiedzUsuńmożna, jak najbardziej, ale ile to będzie gramów? nie wiem pewnie między 100 a 125
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mąki bezglutenowej? :)
OdpowiedzUsuńmożna
OdpowiedzUsuńile dni przed świętami można go zrobić.Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńwystarczy dzień przed Wigilią
UsuńCiekawy,szybki przepis,co przy małych dzieciach bardzo ważne ;) wypróbuję
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, warty wypróbowania
OdpowiedzUsuńCiekawy,szybki przepis,co przy małych dzieciach bardzo ważne ;) wypróbuję
OdpowiedzUsuńI upiekłam i wyszedł i bomba : szybko ,krótko,na temat!
OdpowiedzUsuńNa święta upiekę z bakaliami.
Pozdrowionka.
Cudownych świąt życzę
dziękuję i nawzajem :)
UsuńAle jakże on ma piękny kolor! Coś cudownego!
OdpowiedzUsuńWitam. Upieklam dzis piernik gdy niespodziewanie zapowiedzieli sie goscie. Rewelacja. Raprawde szybki i pyszny. Zrobie jeszcze na swieta, ale zmniejsze troche ilosc cukru. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCZy można ten piernik zamrozić po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńmożna
Usuń