biszkopt:
4 jaja
6 łyżek cukru
1,5 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
krem karpatkowy:
750 ml mleka
4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
250 gramów masła w temp. pokojowej
wierzch:
około 800 gramów owoców
2 paczuszki galaretki
800 ml gorącej wody
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia, na końcu wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich do połączenia, ale nie dłużej.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy.
Papier odrywamy do ostudzeniu ciasta.
Krem karpatkowy.
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałe mleko wlewamy do miski, wrzucamy 2 żółtka, wsypujemy obie mąki, miksujemy do połączenia, ale nie dłużej.
Kiedy mleko w garnku zawrze, wlewamy mieszankę i mieszając zagotowujemy, od momentu zagęszczenia na ogniu trzymamy około 3 minut, masę studzimy do uzyskania temperatury pokojowej mieszając od czasu do czasu by nie utworzył się "kożuszek").
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszek, dodajemy budyń (na dwa razy) i miksujemy do połączenia składników.
UWAGA: Biszkopt jest delikatny, kremu jest sporo - nie trzeba go nasączać.
Blaszkę ponownie wykładamy papierem, na nim układamy płat biszkoptowy (papier utrzyma nam "w ryzach" tężejący krem i galaretkę).
Krem wykładamy na ostudzony biszkopt, wygładzamy powierzchnię.
Na wierzch układamy owoce (truskawki przekroiłam na połówki).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy na owoce, schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego ! :)
Jak zwykle rewelacyjny przepis, który nie może się nie udać.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
:))), dziękuję, również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAwww ... ale pięknie wygląda! Uwielbiam takie smaki, więc muszę koniecznie wypróbować przepis. Pozdrawiam Ewuniu!
OdpowiedzUsuńAleż ono pięknie wygląda:) Po okresie zimowym już się chce takich ciast z owocami i galaretkami. A masę budyniową uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńWidok tego ciasta przeniósł mnie na moment do dzieciństwa. Moja mama bardzo często piekła takie latem, kiedy tata przywoził truskawki z działki :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJadlam... Pyszne. Z pewnoscia zrobie dla rodzinki 😊
OdpowiedzUsuń:)))))), cieszę się, że smakowało :D, pozdrawiam :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis. Ciasto jest bardzo smaczne no i, co lubie najbardziej, mokre :)
OdpowiedzUsuń:))), super ! Pozdrawiam :)
UsuńPiękne... jutro zrobię,ale ile tego budyniu ma byc?😊
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńCzy może być gotowy krem karpatkowy ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
może być, ale konsystencja tego kremu ma być nieco gęstsza niż przy tradydyjnej karpatce, radziłabym dodać więcej masła, min o 50 gramów więcej niż w zalecanym przepisie aby ciasto pięknie się kroiło
OdpowiedzUsuńNapewno upieke bo wyglada wysmienicie.
OdpowiedzUsuńIle trzeba dodać tego budyniu do kremu?
OdpowiedzUsuńbudyń gotujemy samodzielnie, od "zera", wszystko jak w przepisie
UsuńWygląda pysznie ...tylko u mnie 2,5 szklanki mleka to 750 ml...ile ma być mleka
OdpowiedzUsuńłącznie mleka ma być 750 ml, 600 zagotowujemy, a w 150 ml miksujemy mąki, żółtka
OdpowiedzUsuńNo i teraz wszystko jasne :) wychodzi na to że Pani szklanka ma objętości 330ml tak?
Usuńnie, moja szklanka ma 250 ml, tylko połówkę zaokrągliłam, żeby było łatwiej odmierzyć
UsuńApetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńSuper ciasto polecam każdemu
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na zbliżające się lato. Pyszne połączenie kremu, owoców i galaretki!
OdpowiedzUsuńBiszkopt super, tylko zamiast budyniu wychodzi mi guma arabska :). Tej mąki to mają być łyżki czy łyżeczki? Pytam bo mi się mleko kończy
OdpowiedzUsuńhahahaha, masa podstawowa ma taka być :), po dodaniu masła sprawa się odmieni jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :)
Usuńoczywiście wszystko jak w przepisie
UsuńKrem się zważył przed dodaniem masła, porobiły się grudki :( ratunku!
OdpowiedzUsuńwidocznie mąki nie były dobrze wymieszane, ale można go uratować, powyjmować największe grudki, maslo ubić i dodać krem, zmiksować blenderem i powinno być ok
Usuńdodać budyń miało być oczywiście
UsuńCzy na biszkopt wystarczą tylko 3 łyżki mąki? W przepisach które mam jest zwykle szklanka lub dwie😊
OdpowiedzUsuńmąki ma być tyle co w przepisie, proszę wziąć pod uwagę, że kakao "robi" tu również za mąkę, biszkopt ma być delikatny
UsuńW przepisie nic nie pisze o budyniu, a później pisze ze dawać budyń na dwa razy to ile ma być tego budyniu???
OdpowiedzUsuńproszę dokładnie przeczytać przepis i instrukcję, budyń robimy samodzielnie, niczego nie brakuje
OdpowiedzUsuńJak tylko wyjdziemy z córcią ze szpitala to od razu bierzemy się za robotę. Wygląda pysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńLubie duże kawałki owoców w cieście :) Więc duże propsy dla tego typu ciast :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta z sezonowymi owocami,,,Ola.
OdpowiedzUsuńWitam,w budyniu zrobiły się wielkie grudy, po połączeniu składników. Co zrobiłam źle, bo nie mam doświadczenia. Myślałam , ze jak zmiksuje z masłem to coś pomoże, ale niestety.
OdpowiedzUsuńno więc takie grudy po ugotowaniu to po prostu niedokładnie wymieszany zaczyn na budyń, w zaczynie małe grudki po zagotowaniu robią się wielkie, także tutaj jest przyczyna, ta zbita w grudki mąka nie ma szans na dogotowanie po zagotowaniu niestety
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :) mniam :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne tylko z tym budyniem trochę dziwnie wychodzi. Nic o budyniu nie jest napisane w składnikach, a nagle "dodać budyń".
OdpowiedzUsuń:))))), wszystko jest jak trzeba, budyń robimy tutaj sami od przyslowiowego "zera", proszę dokładnie wszystko przeczytać
UsuńCzytanie ze zrozumieniem się kłania;)
Usuńciasto ZROBIŁAM dla pań z przedszkola na zakończenie roku,,,były zachwycone,,,każda prosiła o przepis,więc odesłałam je na mój ulubiony blog kulinarny Z CUKREM PUDREM....pozdrawiam serdecznie Gosia
OdpowiedzUsuńRównież ostatnio często korzystam z tej strony :-) Przepisy są bardzo dobre mnie i mojej rodzinie bardzo smakują :-)
Usuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńA ja całkiem z innej bajki jaki wymiar formy na być bo co przepis to każdy inne podaję.
OdpowiedzUsuńblaszka 25x35 cm
UsuńJeśli jest mowa o -budyniu- to dosłownie chodzi o ten -krem karpatkowy-.
OdpowiedzUsuńCzy dobrze mówię?
tak, dokładnie
UsuńPrzepyszne ciasto
OdpowiedzUsuń😀 😁 😁 😀 😁 😀
Ciacho zrobione, wyglada znakomicie, przepis swietny👍🏻😀
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :), pozdrawiam, Ewa
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię placek z tego przepisu. Zalałam 2 galaretki 800 ml gorącej wody, nie chce stężeć, jakie maja być dokładnie galaretki?
OdpowiedzUsuństężeją spokojnie, najpierw schłodzić do temp. pokojowej, a potem do lodówki, zacznie tężeć na pewno, standardowe galaretki w ilości 2 szt wg instrukcji potrzebują 1 litr wody, tutaj mamy mniej, więc tym bardziej będzzie wszystko ok, smacznego :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz, mialam kiepskie galaretki (nie polecam Gellwe), musialam dodac 3 lyzeczki zelatyny zeby cos z tego bylo. Placek wyszedl przepyszny, dziekuje za przepis. Juz wczesniej robilam sernik z kajmakiem i biala czekolada oraz drozdzowki z serem i truskawkami i wszystko bylo bardzo bardzo smaczne, a przepisy sa naprawde bardzo dokladne i wszystko sie udaje dzieki temu.
UsuńTrochę mnie zaskoczyły 4 kopiate łyżki cukru waniliowego. Czy to nie za dużo? To będzie ze 6 torebek?
OdpowiedzUsuńmiałam na myśli domowy cukier waniliowy, ale on innymi proporcjami się kieruje, w przypadku sklepowego 2 małe torebki będą ok
UsuńCiasto wyszło wyśmienite! Smakowało całej rodzinie :) z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Ciasto prezentuje się wyśmienicie, spróbuję upiec w ten weekend !
OdpowiedzUsuńCiasto super u mnie bez owoców bo i tak wydłubią, ale i tak wyszło bardzo smaczne i ładne.pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuńPani Ewo kiedy nowe przepisy ?pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia.Beata
OdpowiedzUsuńzbieram się powolutku:)
UsuńWitam, wyglada pysznie, niestety budyn wyszedl z wielkimi grudami😕 nie sposob bylo je rozmiksowac. Ciasto podalam z owocami i galaretka😊 pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPani Ewo, czekamy! Bardzo lubię Pani blog, a tu taka cisza...
OdpowiedzUsuńKasia
Super ciasto, uwielbiam karpatke więc idealnie wpasowało się w mój gust. Z braku sezonowych owoców dałam na wierzch banana pokrojonego w plasterki; ) jedynie czego mi brakowało to odrobiny nasaczenia biszkoptu.Nie lubię mokrych biszkoptów ale jak dla mnie jednak był za suchy i następnym razem troszkę go zwilżę.
OdpowiedzUsuńPani Ewo bardzo prosimy niech pani wraca z nowymi przepisami.Zagladam tu codziennie z nadzieja ze pojawi się jakiś nowy wpis.Pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńJa rowniez czekam na Pania... i na nowe przepisy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewa
Bardzo lubię robić to ciasto latem, kiedy jest sezon na truskawki. Zimą daję brzoskwinie z puszki.
OdpowiedzUsuńMega przepis na biszkopt !
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego bloga! Tylko dlaczego zniknęły mi ikonki po lewej stronie ? Nic nie mogę znaleźć :-(
OdpowiedzUsuńSuper przepis ciasto wyszlo przepysznie.Polecam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńChętnie sięgam do Pani przepisów i czekam na następne, bo szkoda zostawiać taki fajny blog...
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i musi być przepyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiech pani juz wraca do nas zaglądam tu kilka razy dziennie z nadzieja na nowe przepisy.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńCiasta z kremem karpatkowym - zawsze i chętnie pochłonę :) Cudowności :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z galaretką! jeszcze nie jadłam z kremem karpatkowym <3
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy post. Czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńCzekam na nowe przepisy i pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńKocham truskawki i krem karpatkowy. A to połączenie jest boskie :)
OdpowiedzUsuńMoje dziecko uwielbia owoce w galaretce, więc wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńTrafiłam na tego bloga dopiero teraz. Przepisy są rewelacyjne. Wypróbowałam już 7. Jaką szkoda że nie ma kontynuacji.
OdpowiedzUsuńSamo zdjęcie mówi, że ciasto musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Weszłam na Pani blog po przepis na ciasto z truskawkami i kremem karpatkowym. Ale się zdziwiłam że są nowe przepisy i to już od jakiegoś czasu 😊. Bardzo się cieszę. Często korzystam z Pani przepisów. Naszym ulubionym jest ciasto Jamajka w wersji z malinami ale robiłam je z różnymi owocami i zawsze jest przepyszna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, jestem, jestem, w miarę możliwości czasowych będę wstawiać różności, cieszę się, że przepisy smakują, pozdrawiam słonecznie i polecam się na przyszłość :)
Usuń