wtorek, 4 kwietnia 2023

rolada biszkoptowa z galaretką (Kryształek)

 Delikatna, prosta i uniwersalna rolada, która się spodoba i posmakuje nie tylko dzieciom.

Wersję ze zdjęciami jak zwijać roladę znajdziecie TUTAJ.









biszkopt:

4 jaja

100 gramów cukru

1,5 łyżeczki cukru waniliowego

100 gramów mąki pszennej tortowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


krem śmietanowy:

400 gramów śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

1 łyżka cukru waniliowego


dodatkowo:

3 paczki galaretki (użyłam truskawkowej, agrestowej i pomarańczowej)

cukier puder do oprószenia ciasta

 Każdą z galaretek rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przelać do głębokich talerzy, wstawić do lodówki do stężenia, następnie pokroić w kosteczkę.




Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko. Zaraz potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, ucierać do połączenia składników.

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto ma być lekko złote, lecz absolutnie nie przypieczone na brzegach.

W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem.

Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę.

Zwijamy razem z tkaniną, pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia biszkoptu.

W tym czasie żelatynę rozpuszczamy dokładnie w wodzie, pozostawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.

Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.

Żelatynę hartujemy dwiema łyżkami masy śmietanowej, następnie wlewamy całość do kremu i ubijamy na najwyższych obrotach, dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki, delikatnie mieszamy.



Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wykładamy ją na ostygnięty biszkopt, rozsmarowujemy po całości ( na brzegach zostawiamy puste około 3 cm).


Delikatnie rolujemy roladę, zawijamy ją w folię spożywczą lub aluminiową i wstawiamy ją do lodówki do stężenia kremu.



Po około 2 godzinach ciasto dekorujemy dowolnie i smacznego :) 





4 komentarze:

  1. Rolada pyszna.Dziekuje za przepis i pozdrawiam.Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada pyszna tak jak wszystkie pani przepisy.Jutro piekę sernik baskijski.Dziekuje za przepisy i pozdrawiam.Karolina

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolada bardzo smaczna.Uwielbiaja ja dzieci i piekłam już trzy razy. Bardzo dziękuję za przepis i prosze o więcej przepisów. Pozdrawiam Bozena

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)