przepis z bloga "Moje pyszności"
Biszkopt:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- (2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)
Krem budyniowy:
- 2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)
- 600 ml mleka
- ½ szklanka cukru (niecała)
- 250 gram masła
Polewa:
- 100 g masła
- 200 g czekolady gorzkiej
Poncz:
- ¼ szklanki zaparzonej herbaty
Poza tym:
- 550 – 600 g suszonych miękkich śliwek (kalifornijskie)
- 200 ml wódki czystej 40%
Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.
Krem budyniowy:
Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.
Polewa:
W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).
Składanie:
Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem, na to krem budyniowy i rozłożyć ostudzoną polewę.
Wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńi my też :)), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ,że zapytam co to "mączne produkty " o których mowa w cieście?ciacho wygląda super i skusiłabym się upiec,ale mam problem z"macznymi produktami" ;)
OdpowiedzUsuńchodzi o to, że ilość mąki pszennej+ilość mąki ziemniaczanej + ilość kakao +proszek do pieczenia, to wszystko razem ma się zmieścić w 2/3 szklanki (żeby masa nie była za gęsta po zmiksowaniu całości), mam nadzieję, że czytelnie wytłumaczyłam? :)
OdpowiedzUsuńtakiego ciasta szukałam biegnę do kuchni upiec takie same :)))
OdpowiedzUsuńPaula, daj znać jak smakowało :)
OdpowiedzUsuńWitam,na jaką blaszkę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńprostokącik 20x36 cm
UsuńDziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCiasto robiła trzy krotnie zrobiło furrorę,teraz pojechałam na świeta do mamy w Anglii i zamierzam sie tym ciastem pochwalić,przepis rewelacja,pozdrawiam i miłych świąt.:)
OdpowiedzUsuńwspaniale, mam nadzieję, że i za granicą będzie smakowało :), Wesołych, rodzinnych Świąt ! :)
UsuńCzy biszkopt moge upiec np dzisiaj a jutro przelozyc masa i reszta? Ciasto potrzebne na sobote :-)
OdpowiedzUsuńpewnie, że można, tylko najlepiej go sobie zawinąć by się nie przesuszył
OdpowiedzUsuń