piątek, 13 września 2013

ciasto "Pijana śliwka"

Ciasto jest mocno śliwkowe i mocno alkoholowe, do tego duża ilość czekolady i pyszna masa, naprawdę wspaniałe połączenie smaków :)


przepis z bloga "Moje pyszności"


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • (2/3 szklanki razem mącznych produktów, oprócz cukru)
Krem budyniowy:
  • 2 budynie jasne (śmietankowy lub waniliowy)
  • 600 ml mleka
  • ½ szklanka cukru (niecała)
  • 250 gram masła
Polewa:
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
Poncz:
  • ¼ szklanki zaparzonej herbaty
Poza tym:

  • 550 – 600 g suszonych miękkich śliwek (kalifornijskie)
  • 200 ml wódki czystej 40%

Suszone śliwki pokroić w kostkę i włożyć do litrowego słoika. Zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao (koniecznie przesiane przez sitko), proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

Ugotować budynie z cukrem, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać ½ ilości śliwek (wcześniej zamoczonych w alkoholu) i wymieszać.

Polewa:

W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej resztę śliwek (nie odcedzałam, śliwki wchłonęły cały alkohol).

Składanie:

Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem, na to krem budyniowy i rozłożyć ostudzoną polewę.

13 komentarzy:

  1. i my też :)), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam ,że zapytam co to "mączne produkty " o których mowa w cieście?ciacho wygląda super i skusiłabym się upiec,ale mam problem z"macznymi produktami" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chodzi o to, że ilość mąki pszennej+ilość mąki ziemniaczanej + ilość kakao +proszek do pieczenia, to wszystko razem ma się zmieścić w 2/3 szklanki (żeby masa nie była za gęsta po zmiksowaniu całości), mam nadzieję, że czytelnie wytłumaczyłam? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego ciasta szukałam biegnę do kuchni upiec takie same :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Paula, daj znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,na jaką blaszkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto robiła trzy krotnie zrobiło furrorę,teraz pojechałam na świeta do mamy w Anglii i zamierzam sie tym ciastem pochwalić,przepis rewelacja,pozdrawiam i miłych świąt.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspaniale, mam nadzieję, że i za granicą będzie smakowało :), Wesołych, rodzinnych Świąt ! :)

      Usuń
  9. Czy biszkopt moge upiec np dzisiaj a jutro przelozyc masa i reszta? Ciasto potrzebne na sobote :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. pewnie, że można, tylko najlepiej go sobie zawinąć by się nie przesuszył

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)