- porcja z kurczaka na wywar (u mnie filet)
- paczka mrożonej mieszanki warzywnej (około 400 gram)
- 3 - 4 średnie ziemniaki
- śmietana kwaśna 18% 2 łyżki
- vegeta, sól, pieprz
- koperek siekany lub pietruszka
- kluseczki (dałam dwie takie porcje):
- 1 jajo
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Mięso ugotować z przyprawami do miękkości, następnie wyjmujemy mięsko, wsypujemy mieszankę i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy około 15 minut na średnim ogniu. Jajo rozrabiamy w garnuszku lub kubeczku z mąką i szczyptą soli (ciasto ma być gęste, ale wciąż lejące). Małymi porcjami wlewamy ciasto z łyżki do gotującej się zupki, po wypłynięciu potrzebują około 2 minut, by być gotowe. Zupkę zestawiamy z ognia, zabielamy zahartowaną śmietaną. Mięsko kroimy w kostkę i wrzucamy do zupki, na talerzach posypujemy siekanym koperkiem.
Zdecydowanie zjadłabym sobie taką zupę :)
OdpowiedzUsuńA ja z tego wszystkiego najbardziej kluski:)
UsuńJutro z samego rana biorę się za gotowanie tej zupki, wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać, ile wody potrzeba na zupkę z połówki fileta?
OdpowiedzUsuńdocelowo około 2 szklanek wyjdzie
Usuń