Wracając do ciacha, jest oczywiście bardzo wilgotne, cynamon, wg mnie idealnie komponuje się z całością, a polewa? Jest wyjątkowa :)))) i pyszna !
przepis znaleziony u Asi z moimi małymi zmianami
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)
- 2 ubite szklanki startej drobno marchwi
- 175 gram stopionego, schłodzonego masła
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
- 4 płaskie łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- polewa:
- 100 gram topionego serka śmietankowego (dałam Tylżycki Sertop)
- 100 gram miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 garście grubo posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, marchew, cukier waniliowy, masło, cynamon, zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy, wsypać orzechy, wymieszać łyżką.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 - 55 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika ( po odczekaniu powiedzmy 30 minut przy uchylonych drzwiczkach) i lekko przestudzić.
Masło i serek rozpuścić podgrzewając, jednak starać się nie dopuścić do zagotowania, następnie lekko schłodzić, dobrze utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, polać jeszcze ciepłe (lecz nie gorące) ciasto. Posypać orzechami włoskimi, schłodzić w lodówce.
jestem wieeeeelką fanką marchewkowych wypieków! :)
OdpowiedzUsuńo tak, ta polewa naprawdę mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńMadziu, ja tak średni, ale to dlatego, że wcześniej jadłam kupowane :)
OdpowiedzUsuńDominiko, polewa idealnie jest tutaj na miejscu :)
Super wygląda! :) Wyszło fajnie ciemne, to pewnie przez te orzeszki co? Bo mnie wyszło troche bledsze :p
OdpowiedzUsuńhm, być może, a może to sprawa oświetlenia? bo ja robiłam przy lampce biurkowej, także kolor może lekko zmieniony, a cynamonu dałaś tyle, co w przepisie?
UsuńWygląda bardzo apetycznie ;) Tej wersji nie znałem więc zapisuje i będę je robił :)
OdpowiedzUsuńjest bardzo smaczne, polecam i pozdrawiam :)
Usuńmnie niestety nie wyrosło tak pięknie:(
OdpowiedzUsuńNajprostsze ciasto,jakie może być. Ja daję po 2 łyżeczki-cynamonu,proszku,sody i zamiast masła 1 1/4szkl oleju.
OdpowiedzUsuńGdy już przestygnie,przekroję na dwie częsci i smaruję masą (serek mascarpone,cukier puder,odrobina ekstraktu z wanilii) w środku jak i na wierzchu.
Jak może nie wyjść? Nawet moja 80letnia mama robi te ciacho :)