przepis z moimi zmianami pochodzi z tej strony
- ciasto:
- 2 szklanki kaszy manny (zwykłej, do gotowania)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru ( plus dopełnienie do całości 1 łyżką cukru waniliowego)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- masa jabłkowa:
- 2 - 2,2 kg bardzo soczystych jabłek (dałam Ligole)
- cukier do smaku, jeśli są kwaśne
- cynamon, wg uznania (dałam 1 łyżeczkę)
- dodatkowo na wierzch:
- około 150 - 180 gramów masła
Kaszę , mąkę, cukier i proszek przesiewamy razem, masę dzielimy na 3 równe części ( u mnie każda wyszła po 260 gramów).
Kwadratową blachę o wymiarze 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Na spód wysypujemy pierwszą część kaszy z mąką, potrząsając formą rozprowadzamy ją równomiernie, następnie na nią rozkładamy połowę jabłek, lekko dociskając wygładzamy powierzchnię. Potem jabłka posypujemy drugą częścią mąki z kaszą, znów wyrównujemy powierzchnię, nakładamy drugą część jabłek, dociskamy i wysypujemy trzecią część kaszy z mąką.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 55 - 60 minut.
Uwielbiam takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńja też, prosto i pysznie :)
UsuńPięknie Ci wyszła :) Robiłam je jakiś czas temu: szybka i bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńja nie wiedzieć czemu nigdy wcześniej jej nie robiłam, a taka pyszna :)
UsuńPiękna i apetyczna :)
OdpowiedzUsuńKarolinko, dziękuję :)
Usuńpięknie Ci wyszła! bardzo lubię szarlotki sypane
OdpowiedzUsuńja od wczoraj też, dziękuję :)
UsuńFajne proste ciacho , a kompozycja zdjęć przepiękna
OdpowiedzUsuńPani Ewo, bardzo dziękuję :)
UsuńSuper, taki efekt i czyste rączki...:)
OdpowiedzUsuńEkspresowe, świetne ciasto. Kiedyś często je piekłam. Tylko moje nie było takie idealnie równe jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńDaaaawno temu piekłam tą szarlotkę i to dość często ! Może czas wrócić do przepisu... Acha , najlepsza jeszcze ciepła ... Ella
OdpowiedzUsuń