P.S Ciacho wychodzi wysokie jak tort.
Przepis pochodzi stąd.
biszkopt makowy:
8 białek
1 szklanka cukru
0,5 szklanki suchego maku
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
1 szklanka mąki tortowej
biszkopt żółtkowy:
8 żółtek
2 całe jaja
7 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
8 łyżek mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
0,5 litra śmietanki tortowej 36%
1 paczuszka galaretki cytrynowej
1 paczuszka galaretki czerwonej (dałam truskawkową)
1 słoiczek gęstych powideł śliwkowych (miałam swojski dżem śliwkowy) lub kwaśnego dżemu (np. porzeczkowego)
polewa czekoladowa KLIK
lub cukier puder
Biszkopt makowy.
Białka ubijamy z solą na sztywno, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy (ok 3 minut), potem wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie dłużej.
Na końcu wsypujemy mak, mieszamy łyżką.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyściełamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ciasto studzimy, potem odrywamy papier, przekrawamy na dwie części, na przykład za pomocą metody nitkowej, którą pokazuję TUTAJ.
Jedną część biszkoptu makowego smarujemy obficie powidłami, przykrywamy i lekko dociskamy, odkładamy na bok.
Biszkopt żółtkowy.
Żółtka i jaja miksujemy z cukrami na puszystą masę, potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie dłużej.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyściełamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ciasto studzimy, potem odrywamy papier, przekrawamy na dwie części, na przykład za pomocą metody nitkowej, którą pokazuję TUTAJ.
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml wrzątku (oczywiście osobno), schładzamy do temp. pokojowej.
Jeśli zastanawiacie się z jakiej firmy śmietankę kupić, polecam tą, nigdy mnie nie zawiodła.
Schłodzoną porządnie śmietankę miksujemy na najszybszych obrotach aż zgęstnieje, potem dzielimy na dwie równe części.
Do jednej wlewamy żółtą galaretkę, miksujemy, do drugiej czerwoną i również miksujemy.
Obie masy odstawiamy do lodówki do uzyskania konsystencji budyniu.
Kiedy to nastąpi blaszkę ponownie wyściełamy papierem (tym co pozostał z biszkoptu), na spód kładziemy jedną część biszkoptu żółtkowego, wykładamy na niego masę cytrynową, wyrównujemy.
Potem na masie układamy przełożony powidłami biszkopt makowy, lekko dociskamy.
Na biszkopcie makowym równomiernie rozkładamy masę różową, przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu żółtkowego, lekko dociskamy.
Odstawiamy do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie możemy przygotować polewę czekoladową (KLIK) i oblać nią ciasto z wierzchu lub przed konsumowaniem po prostu posypać cukrem pudrem.
P.S. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się po minimum 12 godzinach leżakowania w lodówce (optymalnie 24 godziny).
Smacznego !
Witam, nie lubie maku, moge dac kakao albo kawe zamiast maku? W jakich ilosciach? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhmmmm, z samymi białkami, kakao, kawa nie pójdzie, wyjdzie gniot, ale można upiec biszkopt tradycyjny z 6 jaj, w środek upiec biszkopt kakaowy, przełożyc powidełkami i będzie pycha, jakby co to pomogę z proporcjami
Usuńalbo od razu napiszę:
Usuńbiszkopt biały:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
3/4 płaskie łyżeczki proszku do piecz
upiec normalnie i podzielić na pół
biszkopt kakaowy:
6 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
7 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do piecz
i podzielić na pół, reszta bez zmian
Dziekuje bardzo!!!
UsuńWygląda fantastycznie, idealne na imprezę ;-)
OdpowiedzUsuńCzy może być mak suchy zmielony?Fajne ciacho,chciałabym zrobić.
OdpowiedzUsuńpowiem tak, nigdy nie używałam takiego i nie wiem, jednak radziłabym użyć najzwykeljszego niemielonego, bałabym się, że taki suchy zmielony może zniszczyć delikatną białkową strukturę
UsuńMoja mama piecze wręcz identyczne ciasto, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJak dobrze,ze juz Pani jest...czekalam na kolejne super przepisy 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Aga
jestem, jestem ! :)))) Miło mi, pozdrawiam ciepło
UsuńUlala!!! co za cudenko Ewuniu...jak ja lubie takie wysokie ciacha...no nie pozostaje mi nic innego jak wyprobowac te pysznosci...pozdrawiam cieplutko...Irena...
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńczy biszkoptu nie trzeba nasączac
OdpowiedzUsuńwg mnie nie trzeba, bo ten jest bardzo delikatny (8 żółtek)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto wszyscy zadowoleni znajomi pozdrawiam .....
OdpowiedzUsuńto wspaniale :))))), również pozdrawiam :)))
Usuńznam to ciasto pod troche inna nazwa.. ciasto palce lizac ,) polecam
OdpowiedzUsuńMiałam okazję wczoraj jest to ciasto. Niebo w gębie 😀
OdpowiedzUsuńCzy na śmietance 30% też można zrobić bo mieszkam w niemczech i niewiem czy dostane 36%
OdpowiedzUsuńdla pewności dodałabym do każdej z galaretek po 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny lub 3/4 listka
OdpowiedzUsuńCiasto,rewelacja!Dziękuję za przepis. Ze śmietany 30% też wyjdzie,zawsze takiej używam do ubijania i do tego ciasta też użyłam 30-stki.
UsuńBardzo dobre 🙂 na drugi dzień lepsze, jak się smaki przegryzą
OdpowiedzUsuń