przepis pochodzi stąd z moimi małymi zmianami
- 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550)
- 200 gramów cukru (można też dać brązowy)
- 100 gramów miodu
- 1 jajo
- 50 gramów miękkiego masła
- 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 kopiasta łyżeczka sody
- polewa kawowa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
- 1 -2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( wg upodobań, ja dałam 2)
- dodatkowo: około 0,5 słoiczka marmolady lub gęstych powideł do środka (opcjonalnie)
Do miseczki odsypać sobie 200 gramów cukru. Z tej porcji nabrać 2 łyżki, wysypać na suchą patelnię, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, od chwili, kiedy będzie już całkiem płynny podgrzewamy go około 1 minuty, nie dłużej.
Następnie karmel zalewamy 1/3 szklanki wody (może być w temperaturze pokojowej). Uwaga ! Karmel zapieni się i może pryskać, nie oparzcie się.
Na małym ogniu mieszamy grudki cukru z wodą do rozpuszczenia, jeśli do łyżki przykleją Wam się kawałki karmelu, nożem lub łyżeczką zeskrobcie je i mieszajcie, spokojnie, wszystko się rozpuści ( u mnie trwało to około 6 minut). Do karmelu rozpuszczonego już w wodzie dokładamy resztę cukru, miód i przyprawę do piernika, wszystko podgrzewamy, mieszamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru, odstawiamy z gazu i schładzamy do temperatury pokojowej.
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy jajo, miękkie masło i ostudzoną mieszankę, zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące możemy podsypać ociupinką mąki ( u mnie nie było takiej potrzeby).
Pierniczki możemy nadziewać lub pozostawiać puste, to zależy od Was (ja zrobiłam część z nadzieniem, a część bez).
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości 1,5 orzecha włoskiego, rozpłaszczamy je, nakładamy troszkę marmolady lub powidła, zalepiamy, formujemy kuleczkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki układamy w 0,5 - 1 cm odległościach od siebie, żeby rosnąc przytuliły się tworząc jakby kształt kostki brukowej.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku w funkcji góra - dół w 180 stopniach. Schładzamy do temperatury pokojowej.
Lukier:
Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, następnie dosypujemy cukier puder i dokładnie rozcieramy łyżką. Lukrujemy pierniczki, odstawiamy do zastygnięcia.
Wkładamy je do pudełeczka, dopóki nie zmiękną (możemy przyspieszyć ten proces wkładając do środka kawałki jabłka i co jakiś czas (np 2 dni) wymieniamy je na świeże, żeby nam nie spleśniało).
Uwielbiam te pierniczki :)
OdpowiedzUsuńja też :)
UsuńNie słyszałam o takich, ale na pewno są smaczne :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne, z tą marmoladką w środku i z kawowym lukrem, wszystko supcio pasuje :)
UsuńCiekawe... zbieram przepisy na święta... nie mam czasu ostatnio. Ale te ciasteczka mi się podobają :) Ewuś dziękuję za przepis. Na dniach postaram się zrobić :). Zawsze robię pierniczki ale przed samiuśkimi świętami. Mam taki przepis, że nie muszą aż tak długo leżakować - tydzień i są miękkie :). Ale tym razem muszę się postarać - obiecuję to sobie od roku :).
OdpowiedzUsuńno właśnie widzę po wpisach, że mało jesteś :((, jeśli chodzi o pierniczki, to ja też zawsze na ostatni dzwonek piekłam, ale w tym roku to się postarałam :))), te pierniczki zrobiłam i staropolski siedzi w lodówce :)), pozdrawiam Cie i proszę zaglądać częściej do kompa ! :-*
Usuń...będę Ewuś... a bynajmiej się postaram :). A pierniczki mam zamiar piec na dniach :) Buziak:*
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabrałam się za robienie Brukowców ;-) Mam tylko drzem własnej roboty Malinowy.... Mam nadzieje że sie nada??? Wydaje się być gęsty .... hmm :D co Myślisz??? Pozdrawiam Sylwia P :-)
OdpowiedzUsuńSylwio, jeśli jest faktycznie gęsty, to się nada, ale musisz dobrze posklejać sobie od spodu, żeby nic nie wypłynęło, pozdrówcia
UsuńA czym można je polać zamiast tej polewy kawowej? Chciałabym aby dwulatek też ich kosztował :)
OdpowiedzUsuńmoże polewą czekoladową lub lukrem?? stopić dwie gorzkie czekolady z dodatkiem 3 -4 łyżek śmietanki kremówki (w kąpieli wodnej) lub wykorzystać polewę czekoladową z ciasta "Barwy jesieni" na przykład, a lukier to cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny tak by miał nitkowatą konsystencję
Usuń