wtorek, 5 listopada 2013

pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym

To było ulubione danie (zaraz po zupie pomidorowej) mojego synala kiedy był malutki :))), lubi je do dziś, choć obecnie jego dieta jest o wiele bardziej zróżnicowana :)) (ma 14 lat) :D





  • około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 jajo
  • 1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta
  • 1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
  • sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania
  • 2 małe starte na dużych oczkach marchewki
  • sos:
  • vegeta
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennej

Mięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.



Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem Vegety, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz.
Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, masło, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.


Danie podałam z ziemniaczkami pure i buraczkami z cebulką.



8 komentarzy:

  1. Wcale się nie dziwię, że to było jego ulubione danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogliśmy się najeść wczoraj, bardzo nam smakowały, pozdrawiam..Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam dzis na obiadek, smakowaly wspaniale...pozdrawiam Ewciu...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pulpeciki bardzo smaczne, przygotowane już nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu w skladnikach jest maslo a w przepisie nie widze kiedy bylo uzyte i do czego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo słuszna uwaga, już poprawiam, masełko dodaję do sosu, pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Bardzo Pyszne te pulpeciki. Bardzo Mocno polecam !!!
    Robię je już po raz kolejny.
    Mała rada : Pulpeciki nie mogą być za małe bo po odgrzaniu tacą nieco smak, najlepiej jak będą nieco większe od dużego jajka.
    Pozdrawiam Mariusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariuszu, ogromnie się cieszę, że smakowały i dziękuję za radę, pozdrawiam ! :))

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)