poniedziałek, 4 maja 2015

tarta ze szparagami i zalewą - jadalny obrazek

Szparagi lubimy, choć nie uwielbiamy, ale taki obrazek pochłonęliśmy z przyjemnością :). Banalnie łatwa do przygotowania i przede wszystkim - szybka.







1 płat ciasta francuskiego
0,5 pęczka zielonych szparagów
100 gramów wędzonego boczku w plastrach
2 - 4 sztuki pomidorków koktajlowych
zalewa:
150 gramów kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
1 jajo
2 kopiaste łyżki parmezanu
sól (niewiele ze względu na ser)
mielony czarny pieprz
szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, wkładamy pionowo do lekko osolonej i posłodzonej 0,5 łyżeczki cukru wody, gotujemy około 5 minut, cedzimy i lekko schładzamy.





Boczek kroimy na paseczki, smażymy na złoto.
Foremkę żaroodporną wyścielić papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 35x25 cm), dno i boki wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy je w wielu miejscach.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 5 - 6 minut, wyjmujemy.
P.S. Ciasto lekko się wybrzuszy, więc spłaszczamy je lekko dociskając dłonią osłoniętą bawełnianą suchą ściereczką, uwaga: nie poparzmy się!
Śmietanę miksujemy z jajem i przyprawami, wrzucamy ser, mieszamy łyżką.
Na podpieczonym cieście układamy podgotowane szparagi oraz boczek i połówki pomidorków.




Przestrzenie między nimi wypełniamy zalewą.
UWAGA: Wierzchów szparagów oraz pomidorów nie smarujemy.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut, do zezłocenia ciasta i ścięcia zalewy.
Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. Piękna tarta :) Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, już biegnę na kawałek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogą byc białe szparagi??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. białe oczywiście mogą być, choć efekt wizualny już nie będzie taki spektakularny :)

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie,,,myślę ze w takiej postaci szparagi zachwycą nawet najwybredniejszych.....RENIA.

    OdpowiedzUsuń
  5. UWIELBIAM TARTE,,,takiej jeszcze nie robiłam,,na pewno spróbuję w najbliższym czasie,pozdrawiam Gosia.

    OdpowiedzUsuń
  6. WYGLĄDA owszem imponująco ale czy jest smaczne......

    OdpowiedzUsuń
  7. stare przepisy,,,od 2 miesięcy nic nowego,,,zaczynam być rozczarowana...czyżby wyczerpały się pani już przepisy???..R.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)