Porcja na 5 osób.
P.S. Funkcję soli pełni tutaj "maggi".
1 kg schabu bez kości
1 średnia główka włoskiej kapusty
4 średnie marchewki
0,5 - 0,7 kg pieczarek
2 średnie cebule
marynata:
8 łyżek maggi
4 łyżki oleju
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka (płaska) papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu (optymalnie ziołowego)
papryka ostra wg smaku (dla lubiących - 1 łyżeczka)
dodatkowo:
sól, pieprz (ewentualnie)
2 liście laurowe
Mięso pokroić w paseczki, dodać składniki marynaty, wymieszać porządnie, przykryć folią, włożyć do lodówki na 12 - 24 godziny.
Następnego dnia kapustę pokroić średnio grubo, wrzucić do sporego gara, zalać wodą, lekko posolić, gotować na półmiękko. Potem wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, gotować około 10 minut.
Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze cząstki (użyłam samych kapeluszy), przesmażyć na tłuszczu, wrzucić do kapusty.
Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebule, dodać do kapusty wraz z liśćmi laurowymi i ewentualnie odrobiną pieprzu.
Mięso w marynacie wrzucić na sporą patelnię lub woka, przesmażyć na sporym ogniu, dodać do kapusty z marchewką.
Wszystko razem gotować do miękkości mięsa ewentualnie uzupełniając wywar i dość często mieszając.
Pod koniec ewentualnie finalnie doprawić i gotowe :)
Bardzo apetycznie się prezentuje ten schabik w kapuście. Aż ślinka leci... ;-)
OdpowiedzUsuńa mogę Ewuniu zamiast maggi dać sosu sojowego? nie używam maggi i nawet nie mam jej w lodówce. klaudia z Siemianowic
OdpowiedzUsuńKlaudio, jak najbardziej, będzie pysznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, ja bym się skusiła ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj 😉naprawdę coś pysznego 🤗 pozdrawiam 😋
OdpowiedzUsuń