Zdecydowanie mój nr 1 w tym roku na Święta! Wilgotny, czekoladowy, mięsisty i aromatyczny, do tego ta łatwość i szybkość w przygotowaniu, to wspaniała propozycja dla wszystkich.
3 szklanki drobno utartej marchewki
3 szklanki maki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki przyprawy do piernika
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
dodatkowo:
bakalie (około 3 garści)
polewa czekoladowa (przepis TUTAJ)
dekor wg uznania
3/4 słoiczka powideł do przełożenia (opcjonalnie)
Suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do
piernika) przesiewamy do miski.
Marchewkę obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach.
Olej wlewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy lekko mikserem, dodajemy jajka i ubijamy przez kolejne 5 min.
Dodajemy utartą marchewkę, mieszamy łyżką.
Potem dodajemy partiami mąkę z przyprawami, mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Na koniec wsypujemy bakalie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu).
Piernik bardzo dobry, wczoraj piekłam i pół blachy zjedzone. Dziękuję za przepis i pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńa ja bardzo się cieszę, że smakował, również pozdrawiam cieplutko !
UsuńPyszny u mnie z powidłami śliwkowymi i polany biała czekolada. Na pewno powtórzę nie raz. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpyszności, dzięki za komentarz i pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńPyszny :)
OdpowiedzUsuńPiękny i apetyczny 😍 Tak się zastanawiałam często, czy jeszcze tu wrócisz Ewuniu, a tu taka niespodzianka 🤩 Witamy po przerwie!
OdpowiedzUsuńJa też bardzo się cieszę że Pani wróciła.Pieklam piernik jest bardzo smaczny i szybki do zrobienia. Zaglądam tu codziennie i cieszę się z każdego przepisu. Milena
OdpowiedzUsuńogromnie mi miło, dziękuję za motywację ! ;-**
Usuń