poniedziałek, 7 lutego 2022

soczyste i delikatne kotlety mielone

 Dwa niezwykłe dodatki sprawiają, że kotlety zmieniają swoje tradycyjne oblicze, miła odmiana klasycznych mielonych, polecam na niedrogi i szybki obiad :)








500 gramów mielonej wieprzowiny

1 mała cebula posiekana

1 jajo

2 łyżeczki musztardy

2 łyżeczki dobrego majonezu

czosnek wg uznania

sól

pieprz

bułka tarta lub namoczona kajzerka zmielona razem z mięsem

dodatkowo:

ok. 1/3 szklanki tartej bułki do obtaczania



Mięso wymieszać zw wszystkimi składnikami na jednolitą masę.


Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce, smażyć na rumiano z każdej strony.

Podawać z ziemniakami, frytkami, wg uznania.



6 komentarzy:

  1. Bardzo bardzo dziękuję za przepis zaraz będę robiła kotleciki. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Były pyszne i szybko zniknęły. Polecam wszystkim. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wyszły! Patrząc na te zdjęcia przypominają mi się wszystkie domowe smaki, do których ostatnio rzadko wracam :( Wiadomo, że ziemniaczki i surówka to podstawa, chociaż podoba mi się, że do dania dodałaś pomidorki koktajlowe. Właściwie to ja nigdy nie jadłam takiego kotleta mielonego z frytkami, jakoś nigdy mi to nie grało z tradycją, ale w zasadzie może też będzie to ciekawe urozmaicenie. Popróbuje, a Twój przepis zapisuję i mam nadzieję, że wyjdą mi równie rumiane i apetyczne. Świetna robota ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)