piątek, 5 czerwca 2015

twarożkowe placuszki z truskawkami

O matko !! Jakie dobre !! Nie będę już więcej wychwalać, bo nie potrzeba, po prostu zróbcie i spróbujcie, tylko lojalnie ostrzegam, z tej porcji wychodzi zaledwie 10 sztuk ! :)






3 jaja (M)
1 szklanka mąki pszennej
200 gramów zmielonego twarożku (użyłam Ulubionego z Wielunia)
1 łyżka cukru z wanilią
1 kopiasta łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 - 5 łyżek mleka
szczypta soli
250 gramów truskawek

cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania


Jaja całe zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na piankę, dodać twarożek, zmiksować (jeśli zostaną małe grudki, to super).


Jakby ktoś miał dostęp to polecam ten twarożek.



Potem do mieszanki dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy na gładką masę.



Na końcu dodajemy mleko i ponownie ucieramy do połączenia składników (mikserem lub drewnianą łyżką np).



Truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na mniejsze cząstki.

Na rozgrzany na patelni olej ewentualnie masło klarowane, kładziemy porcje ciasta wielkości łyżki, w środek wciskamy kawałeczki truskawek, smażymy na złoto z obu stron (bez przykrycia).
Rada: Ciasto jest dość gęste, aby łatwiej odchodziło nam od łyżki należy maczać ją przed nabraniem porcji w mocno ciepłej wodzie.
UWAGA: Kiedy placuszki odwrócimy na stronę z truskawkami najlepiej lekko zmniejszyć ogień by owoce nam się zanadto nie przypiekły. 
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



Podajemy obficie posypane cukrem pudrem wymieszanym na sitku z cukrem waniliowym ... mniam :)


14 komentarzy:

  1. A mozna zwykly ser dodac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, tylko trzeba go dobrze utrzeć, żeby był mięciutki, jesli ciasto pod koniec będzie bardzo gęste, można dodać więcej mleka, pamiętając by ostatecznie i tak było dość gęste

      Usuń
    2. Dziekuje pieknie :) Dzis zrobie na deserek :) Milego dnia zycze :)

      Usuń
  2. Witam ,a czy można użyć serek Philadelfia lub Almette?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Philadelfia będzie ok, natomiast Almette chyba jest zbyt słony

      Usuń
  3. Muszę je dziś upiec, bo już mi ślinka cieknie na ich widok ! :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne!!!! u mnie truskawki juz po 5 zł..

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, potwierdzam.Moje dzieci wolały jednak oddzielnie podane truskawki, nie lubią takich na ciepło, ale i tak zajadały ze smakiem . W sumie szkoda, że już nic nie zostało:)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis ,który na pewno wypróbuję w najbliższym czasie....zapisuję!!!matylda.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)