przepis z blogu "W kuchennym oknie"
- kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 400 gram mąki pszennej
- 1 jajo
- sól
- sos:
- 100 gram serka topionego z ziołami (dałam ziołowy Hochland)
- 150 gram twarożku (może być z wiaderka lub śmietankowy)
- 1/4 - 1/2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatałowej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- pieprz biały lub czarny mielony
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do miski. Gdy wystygną, dodajemy jajko, sól oraz 250 g mąki pszennej i zagniatamy. Przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i dalej zagniatamy wgniatając pozostałą mąkę (pozostawiamy do oprószenia kopytek 30 - 50 g). Ciasto nie powinno być zbyt gęste i nie powinno długo czekać na gotowanie, bo zrobi się rzadkie.
Ciasto dzielimy na 2 wałki o średnicy około 5 cm, spłaszczamy je i ukośnie kroimy jak typowe kopytka.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju (1 łyżeczka), 3 - 4 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię.
Serki topione rozdrabniamy widelcem w małym rondelku lub garnuszku, dodajemy twarożek śmietankowy mieszamy, dodajemy ¼ szklanki mleka lub więcej, mieszamy. Przyprawiamy do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzu, dokładnie mieszamy i podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając, aż utworzy się jednolity sos. Sosem serowym polewamy kopytka, posypujemy koperkiem, ewentualnie przyprawiamy grubo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubioną surówką.
Zastanaiwiam się czy aby się Pani nie pomylila- napewno mąka pszenna a nie ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńto nie pomyłka, ma być mąka pszenna
UsuńOj. Właśnie się zabieram.
OdpowiedzUsuńCzym mogę jeszcze przyprawić sos jeśli nie mam gałki muszkatołowej?
można ją pominąć
UsuńMiało być ok;)))) a nie oj!
OdpowiedzUsuńCzy mizeria będzie pasowała do tych kopytek?
OdpowiedzUsuńbędzie ok
Usuń