piątek, 11 października 2013

szarlotka(jabłecznik) z kisielem

Jedna z naszych ulubionych, bo:
1. Łatwo i szybko się ją robi.
2. Jabłuszka mają orzeźwiający cytrynowy posmak.
3. Nie wiadomo kiedy znika (akurat to jest minus).




  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 gram miękkiego masła
  • 5 żółtek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek (mogą być soczyste)
  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 paczuszki ( u mnie po 38 gram) kisielu cytrynowego bez cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)


Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, tłuszczu, żółtek, cukrów sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3). Obydwie zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sobie masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na ósemki, zasypujemy proszkiem kisielowym, cynamonem(opcjonalnie), mieszamy delikatnie by nie połamać jabłek. 


Z białek i cukru ubijamy bezę, wykładamy ją na jabłka i mieszamy delikatnie, aby beza pokryła wszystkie kawałki jabłek.


Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formę o wymiarach 26x38 cm wykładamy większą część ciasta z lodówki (boki nie muszą być wylepione). Następnie wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy wierzch. 

Z mniejszej części ciasta formujemy "łatki" i układamy je na jabłkach.




Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gorące ciasto możemy posypać cukrem pudrem.




25 komentarzy:

  1. Super przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jolu, polecam, bo to naprawdę fajne, niekłopotliwe ciacho :), pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny jabłecznik, takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można użyć inny kisiel ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domyślam się, że szarlotka już upieczona :D, ale można, z cytrynowym jest taka bardzej orzeźwająca

      Usuń
  5. Swietny przepis. Szarlotke w takim wydaniu zrobilam pierwszy raz i wyszla pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka inna, choć równie pyszna, to miła wiadomość, dzięki i pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  6. przepis jest rewelacyjny,ciasto zrobiłam wczoraj i wyszło przeogromnie pyszne i fansatyczne :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest przepyszne własnie zroblam. Niby zwykla szarlotka a smak niepowtarzalny! dziekuje za przepis !
    agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  8. szarlotka wyśmienitaaaaaa od kiedy trafiłam na tą wersje z kisielem nie robię żadnej innej,mój syn jest jej największym fanem(smakoszem)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewuniu,zrobilam,wyszlo supr,to kolejny wypiek od Ciebie,ktorym sie wszyscy zachwycaja!Mam tylko problem,bo nie bardzo wychodzi mi ubicie bialEK na beze,moze cos podpowiesz,moze nie zwrocilam na coe uwagi.Zagladalam na PP,ale tam juz nie ma Twojego adresu bloga ? Ewa 18 Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś, widocznie usunęli adres :(((, a co do białek, moje zasady to:
      1. Powinny być w temp. pokojowej
      2. Przed ubijaniem dodajemy do nich szczyptę soli
      nie ma mocnych, żeby się pięknie nie ubiły, oczywiście jeszcze jest jedna zasada, w sumie najważniejsza, białko musi mieć żelowową, nie lejącą konsystencję, wtedy wiemy, że jajo jest świeże, pozdrawiam Cię serdecznie

      Usuń
  10. Ewuniu.ciesze sie ,ze mam Ciebie-prawdziwa znawczynie kulinarna,do teo wszystko wyglada przepieknie! A o soli zapomnialam...A od czego zalezy ta kosystencja bialek ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Acha,jajka byly swieze!Milej soboty !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to myślę, że temp pokojowa i sól załatwią sprawę, daj mi znać, wzajemnie !

      Usuń
  12. Ewuniu, szarlotka miala byc robiona dzis,ale rozlozylo mnie przeziebienie>Jak zrobie,to napewno odezwe sie.Pozdrawiam !Ewa18

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też coś znów gardło drapie :(((, dużo zdrówka, kuruj się ! :-**

      Usuń
  13. Melduje,ze ta szarlotka na swieta wyszla na 6+,pozdrawiam Ciebie ,zyczenia zdrowka pomogly !!!Ewa18

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczere życzenia, to dlatego :)))), a tą szarlotkę uwielbiam, całuski :-***

      Usuń
    2. Wczoraj na urodzinki meza zrobilam te szarlotke-na wyrazna prosbe solenizanta!Juz nie ma, tylko pozostal wspanialy smak ! To jest ciasto nr.1 u mnie w rodzinie,a tesciowa zachwycona! Tym razem bialka ubily sie super,przydaly sie Twoje rady !Nie wymieszalam ich z jablkami,tylko dalam na wierzch-fajnie !Ewuniu,cieplo pozdrawiam!Do uslyszenia Ewa18

      Usuń
    3. Bardzo fajna bezowa kombinacja, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam Cię Ewuniu serdecznie

      Usuń
  14. Zrobilam wczoraj tylko białka wymieszałam z kisielem. Wyszło chyba co dobre bo został ostatni kawałek 😀

    OdpowiedzUsuń
  15. to również moja ulubiona szarlotka..często do niej wracam i zawsze smakuje!!

    OdpowiedzUsuń
  16. mój ulubiony przepis na szarlotkę!!!!zosia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)