1. Łatwo i szybko się ją robi.
2. Jabłuszka mają orzeźwiający cytrynowy posmak.
3. Nie wiadomo kiedy znika (akurat to jest minus).
- ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 250 gram miękkiego masła
- 5 żółtek
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (mogą być soczyste)
- 5 białek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 paczuszki ( u mnie po 38 gram) kisielu cytrynowego bez cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, tłuszczu, żółtek, cukrów sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3). Obydwie zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na ósemki, zasypujemy proszkiem kisielowym, cynamonem(opcjonalnie), mieszamy delikatnie by nie połamać jabłek.
Z białek i cukru ubijamy bezę, wykładamy ją na jabłka i mieszamy delikatnie, aby beza pokryła wszystkie kawałki jabłek.
Z mniejszej części ciasta formujemy "łatki" i układamy je na jabłkach.
Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gorące ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Super przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJolu, polecam, bo to naprawdę fajne, niekłopotliwe ciacho :), pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńśliczna, apetyczna mmm
OdpowiedzUsuńPiękny jabłecznik, takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńA można użyć inny kisiel ??
OdpowiedzUsuńdomyślam się, że szarlotka już upieczona :D, ale można, z cytrynowym jest taka bardzej orzeźwająca
UsuńSwietny przepis. Szarlotke w takim wydaniu zrobilam pierwszy raz i wyszla pyszna.
OdpowiedzUsuńtaka inna, choć równie pyszna, to miła wiadomość, dzięki i pozdrawiam, Ewa
Usuńprzepis jest rewelacyjny,ciasto zrobiłam wczoraj i wyszło przeogromnie pyszne i fansatyczne :))
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne własnie zroblam. Niby zwykla szarlotka a smak niepowtarzalny! dziekuje za przepis !
OdpowiedzUsuńagnieszka
szarlotka wyśmienitaaaaaa od kiedy trafiłam na tą wersje z kisielem nie robię żadnej innej,mój syn jest jej największym fanem(smakoszem)
OdpowiedzUsuńEwuniu,zrobilam,wyszlo supr,to kolejny wypiek od Ciebie,ktorym sie wszyscy zachwycaja!Mam tylko problem,bo nie bardzo wychodzi mi ubicie bialEK na beze,moze cos podpowiesz,moze nie zwrocilam na coe uwagi.Zagladalam na PP,ale tam juz nie ma Twojego adresu bloga ? Ewa 18 Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńEwuś, widocznie usunęli adres :(((, a co do białek, moje zasady to:
Usuń1. Powinny być w temp. pokojowej
2. Przed ubijaniem dodajemy do nich szczyptę soli
nie ma mocnych, żeby się pięknie nie ubiły, oczywiście jeszcze jest jedna zasada, w sumie najważniejsza, białko musi mieć żelowową, nie lejącą konsystencję, wtedy wiemy, że jajo jest świeże, pozdrawiam Cię serdecznie
Ewuniu.ciesze sie ,ze mam Ciebie-prawdziwa znawczynie kulinarna,do teo wszystko wyglada przepieknie! A o soli zapomnialam...A od czego zalezy ta kosystencja bialek ?
OdpowiedzUsuńAcha,jajka byly swieze!Milej soboty !
OdpowiedzUsuńto myślę, że temp pokojowa i sól załatwią sprawę, daj mi znać, wzajemnie !
UsuńEwuniu, szarlotka miala byc robiona dzis,ale rozlozylo mnie przeziebienie>Jak zrobie,to napewno odezwe sie.Pozdrawiam !Ewa18
OdpowiedzUsuńmnie też coś znów gardło drapie :(((, dużo zdrówka, kuruj się ! :-**
UsuńMelduje,ze ta szarlotka na swieta wyszla na 6+,pozdrawiam Ciebie ,zyczenia zdrowka pomogly !!!Ewa18
OdpowiedzUsuńszczere życzenia, to dlatego :)))), a tą szarlotkę uwielbiam, całuski :-***
UsuńWczoraj na urodzinki meza zrobilam te szarlotke-na wyrazna prosbe solenizanta!Juz nie ma, tylko pozostal wspanialy smak ! To jest ciasto nr.1 u mnie w rodzinie,a tesciowa zachwycona! Tym razem bialka ubily sie super,przydaly sie Twoje rady !Nie wymieszalam ich z jablkami,tylko dalam na wierzch-fajnie !Ewuniu,cieplo pozdrawiam!Do uslyszenia Ewa18
UsuńBardzo fajna bezowa kombinacja, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam Cię Ewuniu serdecznie
UsuńZrobilam wczoraj tylko białka wymieszałam z kisielem. Wyszło chyba co dobre bo został ostatni kawałek 😀
OdpowiedzUsuńto również moja ulubiona szarlotka..często do niej wracam i zawsze smakuje!!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony przepis na szarlotkę!!!!zosia
OdpowiedzUsuń