wtorek, 17 lutego 2015

kruche ciasteczka na piwie (wspaniałe)

To zdecydowanie jedne z najlepszych ciasteczek jakie miałam przyjemność zajadać. Struktura ciasta przypomina półfrancuskie, nawet na drugi dzień nie tracą na swojej kruchości. Przepis poleciła mi kumpela Kasia, której bardzo dziękuję za to objawienie :D
Z podanych proporcji wychodzą 4 blaszki ciasteczek, zjecie je bez problemu, takie są cudowne ! :)
Oryginał przepisu pochodzi stąd, podaję go z moimi zmianami.







4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
400 gramów zimnego masła
0,5 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
1 szklanka jasnego piwa
około 500 gramów marmolady 
cukier puder do posypania


Mąkę przesiać z solą, cukrem, wrzucić zimne masło, posiekać na małe kawałki.
Następnie stopniowo dolewając piwo zagnieść elastyczne ciasto (jest mięciutkie i wspaniałe w obróbce).




Ciasto podzielić na 4 równe części, 3 zawinąć w folię i wsadzić do lodówki.

Pozostałą część wywałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm i wykrawać kwadraty o boku około 6 cm.

Na środek każdego nałożyć marmoladę i skleić (porządnie, by się nie rozłączyły podczas pieczenia) po przekątnej tworząc kopertę.







Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (nie urosną).





Piec na blado złoty kolor około 25 - 27 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).

To samo wykonać z pozostałymi kawałkami ciasta z lodówki.

Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudem, smacznego !



12 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia kochana:))))) ja za trzy dni będę walczyć z Białą Damą, ale ciastka znów są w planach niebawem:)))) Nawet na kawę nie mogę podjechać, bo nie po drodze jesteś kurcze:(((( Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne propozycje na Twoim blogu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buuu, faktycznie ta odległość :((((( a ciasta marzenie, dziękuję ! :-********
      P.S Z "Białą Damą" jest trochę zabawy, ale na stole wygląda jak prawdziwa królowa :)

      Usuń
  2. Super przepis! Mam pytanie - Czy z takiego ciasta wyjdą rogaliki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że wyjdą, ale pod dwoma warunkami, ciasto będzie cienko rozwałkowane i rogaliki będą malutkie

      Usuń
  3. ladnie wygladaja musze sprubowac upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy w przepisie nie jest za dużo masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość jest prawidłowa, tyle masła potrzeba do ich zrobienia, pyszności, polecam, Ewa

      Usuń
  5. to przepis bez jajek,

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo te ciasteczka zachowują świeżość ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamknięte w pudełeczku spokojnie przez tydzień

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)