piątek, 13 maja 2016

wafle ze śmietanką do kawy

Pyszności ! ... i to bez pieczenia :)









100 gramów masła extra 82%
0,5 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
200 gramów ulubionej śmietanki do kawy (użyłam Cremony, pokazuję ją pod spodem)
1 szklanka cukru
2 łyżki ciemnego kakao (ja użyłam słodkiego i były stanowczo za słodkie)

standardowa paczka suchych wafli

dodatkowo:
polewa czekoladowa KLIK
ulubione bakalie



W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy śmietanę kwaśną i mieszamy do połączenia składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania (!).

Rondel zestawiamy z gazu, do gorącej masy wsypujemy śmietankę do kawy, mieszamy energicznie (jeśli zostaną maleńkie grudki nie przejmujmy się).
A śmietanka Cremona wygląda tak: 






Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy kakao, mieszamy.
Użyłam Nesquicka, masa wyszła słodka jak diabli, więc polecam ciemne kakao do pieczenia.
Krem schładzamy do temp. pokojowej (zagęści się).



Wafle smarujemy naprzemiennie raz masą ciemną, a raz jasną, przykrywamy i dociskamy czymś ciężkim z góry.




Po paru godzinach wafel możemy posmarować polewą czekoladową i posypać ulubionymi bakaliami.




Schłodzić w lodówce, smacznego ! :))



25 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis musze zrobic bo z taką masa jeszcze nie jadłam wafli

    OdpowiedzUsuń
  2. Super deser! Na pewno wypróbuję :) lubię takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik Wedlowski niech się schowa! Wolę właśnie taki, domowy wafel :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne i efektowne, wstyd się przyznać ale jeszcze nie robiłam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. a jak zrobic polewe kochaniutka na tego wsponiałego andruta pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polewa jest podlinkowana, wystarczy kliknąć w składnikach

      Usuń
  6. Mniam pysznie, z chęcią bym teraz takie zjadła bo zaparzyłam kawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ten efektowny wzorek na wierzchu jest zrobiony odręcznie czy może jest na to jakiś patent? Kiedyś próbowałam zrobić coś takiego ale ręka chyba za bardzo mi drżała. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odręcznie posypuję i też ręka mi zadrży nie jeden raz, ale po pokrojeniu wszystko wygląda ok

      Usuń
  8. Ale narobiłaś mi smaku, wyglądają przepysznie i powiem, że w tym wydaniu fafli jeszcze nie jadłam. Dziękuje, za przepis. Serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie zwykło niezwykłe wafelki, zawsze w domciu się przydadzą :) Dziękuję, wzajemnie :)

      Usuń
  9. Zrobiłam tego wafla, jest smaczny choć dla nas trochę za słodki. Myślę, że pół szklanki cukru by wystarczyło, kakao dałam ciemne do pieczenia. Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam - pyszne, nawet wrzucę link na swoją stronę, bo z takiego wspaniałego przepisu żal nie skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, tylko bez polewy i faktycznie - rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś nowego, jeszcze o takich nie słyszałam, koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jest idealny, wspaniały smak taki delikatny.polecam ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis polecam bardzo delikatny smak i łatwy w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  15. Super pyszne i przydatne...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wafli nie jadłam już chyba z 5 lat :) Ciasto smaczne i proste w przygotowaniu, idealny do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszne. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  18. A nie słyszałam jeszcze o śmietance do kawy w waflach, człowiek całe życie się uczy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam juz kilka razy i polecam pychotka

    OdpowiedzUsuń
  20. Super wafle ja robię bardzo często i polecam przepis. Szybko się robi i zawsze wychodzi.👍Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)