Pyszności ! ... i to bez pieczenia :)
100 gramów masła extra 82%
0,5 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
200 gramów ulubionej śmietanki do kawy (użyłam Cremony, pokazuję ją pod spodem)
1 szklanka cukru
2 łyżki ciemnego kakao (ja użyłam słodkiego i były stanowczo za słodkie)
standardowa paczka suchych wafli
dodatkowo:
polewa czekoladowa KLIK
ulubione bakalie
W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy śmietanę kwaśną i mieszamy do połączenia składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania (!).
Rondel zestawiamy z gazu, do gorącej masy wsypujemy śmietankę do kawy, mieszamy energicznie (jeśli zostaną maleńkie grudki nie przejmujmy się).
A śmietanka Cremona wygląda tak:
Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich wsypujemy kakao, mieszamy.
Użyłam Nesquicka, masa wyszła słodka jak diabli, więc polecam ciemne kakao do pieczenia.
Krem schładzamy do temp. pokojowej (zagęści się).
Wafle smarujemy naprzemiennie raz masą ciemną, a raz jasną, przykrywamy i dociskamy czymś ciężkim z góry.
Po paru godzinach wafel możemy posmarować polewą czekoladową i posypać ulubionymi bakaliami.
Schłodzić w lodówce, smacznego ! :))
Bardzo fajny przepis musze zrobic bo z taką masa jeszcze nie jadłam wafli
OdpowiedzUsuńSuper deser! Na pewno wypróbuję :) lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńTorcik Wedlowski niech się schowa! Wolę właśnie taki, domowy wafel :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne i efektowne, wstyd się przyznać ale jeszcze nie robiłam :))
OdpowiedzUsuńa jak zrobic polewe kochaniutka na tego wsponiałego andruta pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńpolewa jest podlinkowana, wystarczy kliknąć w składnikach
UsuńMniam pysznie, z chęcią bym teraz takie zjadła bo zaparzyłam kawę :-)
OdpowiedzUsuńCzy ten efektowny wzorek na wierzchu jest zrobiony odręcznie czy może jest na to jakiś patent? Kiedyś próbowałam zrobić coś takiego ale ręka chyba za bardzo mi drżała. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńodręcznie posypuję i też ręka mi zadrży nie jeden raz, ale po pokrojeniu wszystko wygląda ok
UsuńAle narobiłaś mi smaku, wyglądają przepysznie i powiem, że w tym wydaniu fafli jeszcze nie jadłam. Dziękuje, za przepis. Serdeczności :)
OdpowiedzUsuńtakie zwykło niezwykłe wafelki, zawsze w domciu się przydadzą :) Dziękuję, wzajemnie :)
UsuńZrobiłam tego wafla, jest smaczny choć dla nas trochę za słodki. Myślę, że pół szklanki cukru by wystarczyło, kakao dałam ciemne do pieczenia. Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńRobiłam - pyszne, nawet wrzucę link na swoją stronę, bo z takiego wspaniałego przepisu żal nie skorzystać :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, tylko bez polewy i faktycznie - rewelacja :D
OdpowiedzUsuńCoś nowego, jeszcze o takich nie słyszałam, koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest idealny, wspaniały smak taki delikatny.polecam ten przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis polecam bardzo delikatny smak i łatwy w wykonaniu
OdpowiedzUsuńSuper pyszne i przydatne...
OdpowiedzUsuńWafli nie jadłam już chyba z 5 lat :) Ciasto smaczne i proste w przygotowaniu, idealny do kawy!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne
OdpowiedzUsuńA nie słyszałam jeszcze o śmietance do kawy w waflach, człowiek całe życie się uczy :)
OdpowiedzUsuńRobiłam juz kilka razy i polecam pychotka
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper wafle ja robię bardzo często i polecam przepis. Szybko się robi i zawsze wychodzi.👍Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń