środa, 25 lutego 2015

kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

To pozycja z gatunku "pewniaków", zawsze posmakuje i zawsze się uda. Dla mnie ten wypiek to kwintesencja domowego ciasta :)







kruche ciasto:
3 pełne szklanki mąki pszennej  (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
200 gramów zimnego masła

masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mleka
2 kopiaste łyżki masła

dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
cukier puder do posypania



Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło siekamy z mąką nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i cukier, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedna trochę mniejsza od drugiej (lubię sporą ilość ciasta na górze), ciasto można podzielić również na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.




Kwadratową blaszkę o boku 25 cm lub prostokątną 25/30 cm smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy dno większą częścią ciasta nieco podnosząc rancik, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.




Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko schładzamy.

Teraz zabieramy się za przygotowanie budyniu.
W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.
2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.

UWAGA: Do budyniu zamiast części mleka możemy dodać zalewę z brzoskwiń.

Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki i układamy na budyniu.




Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy na owoce na dużych oczkach.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja grzania góra - dół, środkowa półka, bez termoobiegu), na złoty kolor.

Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)



13 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne i ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje!!! Ja robię podobne, ale zawsze z jabłkami. Teraz muszę koniecznie wypróbować Twojej wersji!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne ciastecko polecam;-);-);-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym się poczęstował, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jedno z moich najlepszych ciast...Twoje ciasto Ewuniu podane z ta rozyczka wyglada oblednie :))...pozdrawiam...Irena:))

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej dzisiaj upieke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki i czekam na wieści :)

      Usuń
    2. Ciasto faktycznie pewniak. Wyszło identyczne, tzn.wizualnie. Smakowo myślę,że też.Niestety dwa kawałki już pochłonęłam hmmm
      Pozdrawiam Milena

      Usuń
    3. :DDDD, jak dwa to znaczy, że działa, ja też na ciepło "próbuję" w dość sporych ilościach, super, że smakuje Milenko :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)