czwartek, 5 marca 2015

kluski leniwe II (na śmietanie i krupczatce)

Zmodyfikowałam nieco przepis na te słodkie pyszności i powiem szczerze, że teraz kiedy miałabym wybierać, które lepsze, te czy tradycyjne to wybiorę te :). Śmietanka dodaje im delikatności, a krupczatka pięknie skleja i nie trzeba dawać jej aż tyle co mąki pszennej. Po prostu spróbujcie jakie pyszne, no i jakie szybkie ! :)
Wypróbujcie również leniwe tradycyjne i leniwe z patelni.








0,8 kg półtłustego twarogu ( TUTAJ piszę jak wybrać taki idealny twaróg)
2 jaja
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
szczypta soli

ulubione dodatki:
bułka przysmażona na maśle
cukier puder
konfitury etc.



Twaróg posiekać nożem, wbić jaja, dodać śmietankę, połowę mąki, sól, zagnieść lepkie ciasto, odstawić je na 15 minut w ciepłe miejsce (mąka nam w tym czasie napęcznieje).




Następnie dodać resztę mąki i wgnieść ją w masę, jeśli trafiliśmy na wodnisty twaróg i ciasto jest nadal w tym momencie bardzo lepkie, można jeszcze podsypać mąką pszenną, ale nie za dużo, max 1/4 szklanki.`






Ciasto podzielić na dwie części, na omączonym blacie uformować z nich około 30 cm wałki, lekko spłaszczyć dłonią, kroić ukośnie na 2 - 3 cm "kopytka".

Układać na ściereczce posypanej lekko mąką pszenną.




Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 2 - 3 minut od wypłynięcia, odcedzić, podawać z ulubionymi dodatkami.



10 komentarzy:

  1. Pyszne! Bardzo je lubię! A dawno nie gościły w mojej kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już je lubimy:) zapowiada się kluseczkowa uczta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i potwierdzam, są mięciutkie i delikatne. PYCHA !!!
    Kolejny fenomenalny przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że Wam również smakowały :), dziekuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Chciałabym je zrobic ale mam tylko 250 g sera ile dac maki zeby nie byly za twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przy takiej ilości sera dać jedno jajo, 1 łyżkę śmietany i tyle maki by dały się formować, zostając jednocześnie lekko klejące

      Usuń
  5. Ewuniu a mogę je sobie przygotować dzień wcześniej, ewentualnie podgotować a następnego dnia dopiero ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bardzo ://, twaróg podejdzie wodą, trzeba będzie dać więcej mąki i stracą swą delikatność, nie próbowałabym jednak

      Usuń
  6. A M0GĘ DAĆ ŚMIETANĘ 12%

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)