Przepyszny, bezmięsny, błyskawiczny i tani. Porcja na 4 osoby.
2 średnie pory (tylko biała i seledynowa część)
200 gramów topionego serka (można użyć smakowego, polecam z firmy Hochland i Sertop, ładnie się rozpuszczają)
1/4 szklanki mleka
sól (niewiele, ze względu na serki)
czarny mielony pieprz (sporo)
2 kopiaste łyżki tartego parmezanu do posypania
siekana zielona pietruszka
dodatkowo:
około 400 gramów makaronu
Pory pokroić w półplasterki, wrzucić na niewielką ilość rozgrzanego oleju, zeszklić (około 5 minut).
Następnie podlać mlekiem, wrzucić pokrojony serek, podgrzewać do rozpuszczenia tego ostatniego.
Na koniec posolić lekko i dodać pieprzu, wymieszać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu makaronem.
Na talerzach posypać parmezanem i siekaną zieleniną.
Smacznego!
Sos serowo-porowy? Wow, to danie musi być naprawdę pyszne, łączy dwie ulubione przeze mnie rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńZapach tej potrawy czuję aż u mnie, wygląda fantastycznie ;-)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :-) No i do tego szybkie! Kocham takie obiadki :-))
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne - składniki o tym decydują. Dzięki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam już nie jeden raz jest przepyszne:) :)
OdpowiedzUsuń