sobota, 19 października 2013

zupa cebulowa

Błyskawiczna, syta i ekonomiczna, możemy do jej przyrządzenia zużyć czerstwe pieczywo, z którym smakuje nawet lepiej :)




  • 4 - 5 średnich cebul
  • 6 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz, sól
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 100 gramów drobno startego żółtego sera
  • siekana zielenina (opcjonalnie)



Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju lub maśle, na patelni, następnie zasypać mąką, wymieszać, zrumienić (około 3 minuty na gazie), zalać 0,5 szklanki zimnego bulionu, zagotować do zagęszczenia. 
Przelać do garnka z resztą gorącego bulionu, dodać przyprawy, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Bułeczki pokroić na kromki, podsmażyć na oleju lub maśle.
W naczyniu żaroodpornym poukładać grzanki, zalać zupą, posypać żółtym serem, zapiec w piekarniku na 200 stopni do roztopienia się sera, od razu podawać.
Na talerzach można posypać siekaną natką pietruszki (opcjonalnie).



3 komentarze:

  1. Olej do smażenia proponuję zastąpić masłem, całkiem inny smak! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, ostatnio robiłam na maśle, super wyszło, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)