środa, 29 marca 2017

puszysta babka parzona

To stary rewelacyjny przepis... wiecie, że takie uwielbiam? :)
W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową :)
Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.










5 jajek (M)
250 gramów masła lub margaryny
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
3 budynie o smaku waniliowym lub śmietankowym bez cukru (razem około 120 gramów proszku)

dodatkowo:
cukier puder lub polewa czekoladowa (KLIK)



Całe jaja ubić z cukrem pudrem i cukrem na puszystą piankę.




Następnie dodać (najlepiej przesiewając) obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, miksować na najszybszych obrotach przez około 3 minuty.
UWAGA: Jeśli dodamy czekoladowe budynie uzyskamy babę czekoladową.





Masło rozpuścić i wrzące zalać na powierzchnię ciasta, odczekać około 1 minuty (będzie widać jak mąką się zaparza).






Potem zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników, ale nie za długo.




Średnią foremkę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną, wylać ciasto.
UWAGA: Nie trzeba czekać aż ciasto przestygnie, od razu przelewamy je do foremki.




Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć babkę i piec około 50 minut, do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Babę wystudzić w foremce do temperatury pokojowej, następnie wyjąć na blat lub kratkę.

Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową (KLIK).



9 komentarzy:

  1. Babka prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i znów nie mogę się oprzeć, by nie wypróbować bo przepis świetny :D a ja jaj :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka super!Wyszła mi tylko trochę nierówna. Ale co tam...się zje!

    OdpowiedzUsuń
  4. NIE WYJDZIE ZAKALEC

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. parę osób już robiło, nikt nie meldował o zakalcu :)

      Usuń
  5. Babka za bardzo dławiąca, sucha. Czy w przepisie nie pomylono proporcji mąki ziemniaczanej do pszennej. Wydaje mi się że szklanka ziemniaczanej i jeszcze 3 budynie to za dużo na 1/2 szklanki pszennej. A może trzeba było jeszcze jakieś mleko którego nie ma w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, zachęca do wypróbowania:) zapisane :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)